×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Véget ért a vírusfelmérés

2020.05.04 - 08:21
Megosztás:
Véget ért a vírusfelmérés
Eddig adatot gyűjtött a szatmárnémeti városvezetés arról, kit hogy érintettek a március közepe óta tartó közéleti és gazdasági megszorítások. Most elkezdik az információk elemzését.

A szatmárnémeti városházán ma nekikezdenek kielemezni a vírushelyzet ügyében cégvezetőknek és magánszemélyeknek feltett kérdésekre kapott válaszokat. Restart Szatmárnémeti néven április 21-én indított széles körű közvélemény-kutatást a szatmárnémeti városvezetés, arra keresve a választ, milyen hatással volt a szükségállapot a cégek és magánemberek életére. A felmérés tegnap estig volt elérhető, a kapott válaszokat szociológusok és pénzügyi szakemberek, közgazdászok elemzik a következő időszakban. Hatástanulmány készül, amit a Municípiumok Egyesületén (AMR) keresztül a szatmárnémeti városvezetés mintegy ajánlásként eljuttat a kormányhoz. A cél a minél gyorsabb talpra állítása a szatmárnémeti gazdaságnak, hogy a megszorítások következményei minél kisebb negatív hatással legyenek az emberek életére.

Az átfogó újraindítási stratégia összefoglalóját a következő linken találják: bit.ly/restartHU. A magánszemélyek által beküldött válaszokat szakértők elemzik: Mirela Pinte, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szociológusa, Dezső Júlia szociológus az Agenda Settingtől, illetve Frigy Szabolcs szociológus, egyetemi oktató.

A szatmárnémeti gazdasági élet képviselőinek feltett specifikus kérdésekre adott válaszokat közgazdászok és gazdasági szakértők kezdték el elemezni: dr. Daniel Metz, a kolozsvári NTT Data igazgatója, egyetemi oktató a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági Karán, Zan Pavel, a Transilvania Bank szatmári központjának helyettes igazgatója, Daniela Culic, a szatmárnémeti kereskedelmi kamara igazgatója, Iura Florin jogász, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, Varga Zsolt jogász, a kis- és középvállalkozások ügyvitelének szakértője, illetve a Román-Német Gazdasági Egyesület és a Szatmári Kisiparosok Kamarájának képviselői, valamint a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vezetősége és szakemberei.

 

 

Princz Csaba

Majd' 400 új fertőzöttet azonosítottak Szatmárban
A friss fertőzöttek, de a betegségből kigyógyultak száma is rekordközelien magas, viszont a tavaly őszi, negyedik hullámbeli helyzetnek ellentmondva van mélyrepülésben az oltást igénylők száma.
Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Cookie