×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Újabb „maszkos” községek

2020.10.23 - 18:33
Megosztás:
Újabb „maszkos” községek
Még három községben haladta meg az 1,5-ös küszöbértéket a fertőzöttségi ráta: Kálmándon, Kányaházán, Mezőteremen is kötelező a maszkviselés.

Október 23-a ismét a negatív rekordok napja volt, két lélektani számlálón is átlépve: országos szinten az új fertőzöttek száma elérte az 5028-at, ami egyben azt is jelenti, hogy a járvány kezdete óta Romániában már 201 032-en betegedtek meg.

Szatmár megye fertőzöttségi rátája változatlanul 1,18 ezrelék ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének új megbetegedések — már 1335 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak hivatalosan nyilván, 37 új esettel többet, mint amennyi az előző napi összesítésben szerepelt, az újratesztelt páciensek közül pedig 11-nek lett ismét pozitív a koronavírustesztje. A megbetegedettek között van egy városi tanintézmény diákja is, s a szabályok értelmében osztálytársai a következő időszakban online oktatásban vesznek majd részt.

De nem csak a fertőzöttek, hanem a gyógyultak száma is nagyot ugrott, elérve a 930-at, ami azt jelenti, hogy az előző napi adatokhoz viszonyítva 87-en győzték le a betegséget; az elhunytak száma változatlanul 30, házi elkülönítésben 911-en vannak, az elvégzett tesztek száma pedig elérte a 32 767-et — ami az előző napi adatokhoz viszonyítva 235-tel több s ezek 20,5%-a lett pozitív.

A friss adatok ismeretében a megyei vészhelyzeti bizottság az eddigi nyolc mellett október 23-tól kezdődően újabb három községben rendelte el az állandó közterületi maszkviselést a következő kéthetes időszakra, mivel a fertőzöttségi ráta meghaladta az 1,5-ös küszöbértéket: Kálmánd (2,151), Kányaháza (1,867) és Mezőterem (1,644). A bizottság közleményében emlékeztet: a lista 48 óránként frissül, s ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5-öt, azonnal életbe lép az állandó maszkviselési kötelezettség.

Szabó Kinga Mária

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie