×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Jegyzet

Túszul ejtett számlaszám

2021.06.10 - 20:00
Megosztás:
Túszul ejtett számlaszám
Tikkelni kezd a szemem, amikor valamilyen hivatalos papírt kapok. Pláne akkor, ha abban arra hivatkoznak, hogy az a plusz út, amelyet azért teszek meg, mert ez az ország képtelen felfejlődni a huszonegyedik század lábtörlőjének szintjére is, tulajdonképpen az én érdekem.

Most az én érdekem az, hogy az általam létrehozott cég adatait újra elmondjam a számlavezető bankomnak, megismételve az összes eleddig változatlan adattal együtt.

Nincs két éve, hogy arra vállalkoztam, hogy vállalkozó leszek, de már tucatszor bántam meg, ahogy majdnem mindenki más is ebben az országban. Nem lehetne végre egy nagy, közös platformot létrehozni, ahol aztán a jóakaróim, úgymond a pénzügyminisztérium, az adóhivatal, a bankok, a cégbíróság és még a Jóisten tudja csak, mennyi szervezet, amely mind az én adataimra éhes, egyszer s mindenkorra jóllakhatna? Ott egyetlen kipipálandó — lefordítom: bifálandó — mozdulattal elmondanám, hogy jogi, pénzügyi, emberi, nemi, vallási és minden egyéb releváns és témában irreleváns ismeretem jegyében nyilatkozom arról, hogy eskü, sem anyám neve, sem a cégadataim nem módosultak, ugyanakkor ugyanaz a telefonszámom is, és a postaládám is ugyanott díszeleg, bár levelet már csak baromi fontos ügyekben kapok, a fent nevezett szervektől. A levél előbb kedves, majd felhívja a figyelmet arra, hogy ez csakis, de csakis nekem lesz jó, majd bekeményít, felemlegetve, hogy bizony nekem ez törvényi kötelességem is. Majd megfenyeget, hogy amennyiben ezt nem teszem meg, akkor neki bizony joga van ezt meg azt tenni velem, jobban mondva nem tenni a számlaszámommal, amely ugyan az enyém, de tulajdonképpen ő rendelkezik vele, mint a sorai ékesen bizonygatják.

Mondhatni túszul ejtette a számlaszámom, és addig nem engedi el, ameddig nem vallok. Méghozzá írásban. Vallok én, s közben azon merengek, hogy szeretném megérni azt az időt, amikor a bankom nem nálam kopogtat majd, hanem egymás között elintézik az adataimmal amúgy is profin zsonglőrködő intézmények a formaságokat anélkül, hogy engem fenyegetnének. 

Őri-Pákay Franciska

Mindig csak a drágítás
Megint drágulásokról hallani mindenfelől. Most épp a lecsengeni látszó koronavírus-járvány az okozója az áremeléseknek, különböző szakmákban dolgozók azt mondják, még csak most jön a java, ezután fog csak igazán megérződni a korlátozások negatív hatása az árakon.
A vattacukor okozta örömök
Sok szó esik arról, hogy mennyire fontos a gyerekeknek az életre való nevelése. Magukat okosnak, felkészültnek, szakembernek (?) tartók hangoztatják egymásnak ellentmondó véleményüket a gyermeknevelésről, ennek viszont nem látszanak meg az eredményei.
Jogokkal ütköző jogok
Az elmúlt több mint egy év során meghozott járványügyi intézkedések szigorú, majd kevésbé szigorú, az utóbbi napokban pedig egyre jobban lazuló korlátozásai megtanították az embert értékelni az apró örömöket.
Cookie