×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Hószállingózás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Túrázzunk, de ne hűbelebalázs módjára!

2020.07.10 - 10:41
Megosztás:
Túrázzunk, de ne hűbelebalázs módjára!
Egyre többen „fedezik fel” az Avas-hegység létezését, és kirándulnak Lunaforrásra, a Kiskövecsre, járják végig a hegyimentők által kialakított, különböző jelzésű (nehézségi szintű) túraútvonalakat vagy csak gombásznak egyet — és egyre többen el is tévednek.

 

Az utóbbi időben a túrázás még inkább reneszánszát éli, és igencsak széles tömegek kikapcsolódásává vált — köszönhetően nagymértékben annak is, hogy a járványhelyzet miatti korlátozások következtében már nem olyan egyszerűek a külföldi strandra való, akár csak hétvégi átruccanások, külföldi vakációk, illetve sokan gondolják azt: most itthon a biztonságosabb. Viszont az otthon falai közül érthetően ki akarnak lépni, s nagyon sokan ezekben a hetekben-hónapokban „fedezték fel” az Avas-hegység létezését, ahol még az abszolút kezdők is kellemesen eltölthetnek pár órát vagy egész napot a természetben, hiszen a Szatmár Megyei Salvamont Hegyimentő Közszolgálat tagjai már számtalan, különböző jelzésű (nehézségi szintű) túraútvonalat alakítottak ki és engedélyeztettek. Ugyanakkor épp a kirándulók egyre nagyobb létszáma miatt a túrázás kultúrájának színvonala — művelőinek számával fordítottan arányosan — egyre alacsonyabbra süllyed (tisztelet a kivételnek). Igazolják ezt a természetben hagyott szeméthegyek és a legtöbbször felelőtlenségük miatt eltévedt túrázók, csoportok száma is. Pár nappal korábban például egy 12 fős, ATV-s és motoros „turistacsoport” kért segítséget a 112-es egységes segélyhívón, mert eltévedtek és rájuk is esteledett. A csoport Máramaros megyéből, Kőbányáról (Blidari) indult, a Nagypisztrángos-völgyön keresztül akart feljutni a Rozsály-tetőre, s onnan Avasfelsőfaluig leereszkedni — a tervvel nem is volt baj, viszont a csoport csak adott pontig követte a piros háromszög útvonalát, amely biztonságosan levezette volna a Szőcs-tisztásig, s egy erdei utat választva elkóborolt. „Minden, a túraútvonalakkal, állapotukkal kapcsolatos közleményünkben kihangsúlyozzuk: az 1000 méternél magasabban fekvő erdőségeken átvezető szakaszok megerőltetők és veszélyesek a viharok által kicsavart, letört, részben kidöntött fák miatt, túramotorokkal, ATV-vel pedig lehetetlen átvergődni rajtuk. A csoport ezt teljesen figyelmen kívül hagyta, ráadásul útkeresésük közben annyit bolyongtak, hogy végül már azt sem tudták, merre járnak, hol vannak, áthaladtak a Szőcs-tisztáson is, de nem vették észre a toponimikus táblát — szerencsére amikor a 112-n segítséget kértek, eszükbe jutott, hogy elhaladtak mellette, így könnyen sikerült beazonosítani a helyzetüket. Eljutni hozzájuk viszont már sokkal nehezebb volt számunkra, majd az egész motoros csoportot biztonságosan lehozni Lunaforrásig — végül hajnali 1 órára, három órával a riasztást követően sikerült” — részletezi a mentőakciót Alex Costin (aki nemcsak jól képzett és felkészült hegyimentő, de az Országos Hegyimentő Iskola kiképzőtanára is), köszönetet mondva a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek és a Speciális Távközlési Hivatalnak is, amelyek biztosították a kommunikálás lehetőségét egy olyan övezetben, ahol nincs GSM-lefedettség.

 

Ne hűbelebalázs módjára!

 

Ezt a mentési akciót csak tovább nehezítette, hogy motoros túrázókon kellett segíteni, de egy-egy gyalogos kiránduló, gombászó csoport felkutatása és biztonságba helyezése sem sokkal egyszerűbb feladat, ezért Alex Costin — nem első alkalommal — arra kéri a kirándulókat: ne hűbelebalázs módjára „vessék bele magukat” a túrázásba, és tartsák be a legelemibb (igaz, íratlan) szabályokat testi épségük, biztonságuk érdekében! „Hacsak nem rendelkezünk évtizedes túrázói, hegymászói tapasztalattal, ne induljunk el egyedül! Bármi történhet, még a legbiztonságosabb útvonalon is, kezdve attól, hogy figyelmetlenül kőre lépünk, és kificamodik a bokánk — s épp a váratlan veszélyhelyzetek miatt mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, amelyre telepítettük az ingyenes Apel 112 applikációt; a legnagyobb nyári melegben is csomagoljunk be a hátizsákba egy vastagabb, hosszú ujjú trikót, pulóvert, valamilyen fényforrást (elemlámpát), ivóvizet, élelmet (s külön ajánlom mindenkinek a csokoládét, pár szem kekszet, almát), gyufát s a krónikus betegségekben szenvedők a gyógyszereket! Biztos van, aki számára túl soknak vagy fölöslegesnek tűnik ennyi mindent 'cipelni', de baj esetén a felsoroltak jól fognak jönni, sőt, életet is menthetnek, amíg a mentőegység megérkezik. És ami a legfontosabb: a legkisebb gond esetén azonnal riasszuk a 112-es egységes segélyhívót!” Merthogy segítséget kérni nem szégyen — és a kiképzett hegyimentők másként tudnak egy elkóborolt csoporttag keresésére indulni, mint a laikus túrázók (akik a legtöbb esetben keresés közben aztán már ők maguk sem tudják, merre vannak, és rájuk is esteledik).

Kezdő túrázóknak semmiképp nem ajánlatos elindulni felkészülés (átgondolás) nélkül, mert a nem vagy rosszul megtervezett túrázás nem csak fizikailag lehet kimerítő, de olyan negatív élményekkel zárulhat, hogy aztán többé még csak a városi parkban sem akarunk sétálni. Indulás előtt mindenképp érdemes átgondolni, mennyi időnk is van a túrázásra, ráérünk-e egész nap vagy csak pár óra erejéig; milyen fizikai állapotban vagyunk (fölösleges és veszélyes is túlterhelni a szervezetünket); a kipécézett kirándulási útvonalon milyen a szintemelkedés (emelkedők, lejtők, kaptatók stb.) és milyenek az időjárási viszonyok, hiszen sétálni télen vagy nyáron, forróságban vagy szélben nem ugyanaz. És az örök aranyszabályról se feledkezzünk meg: új túrabakancsunkat/cipőnket a városban járassuk be, különben a legszebb kirándulás is pillanatokon belül fájdalmas pokollá válhat.

Szabó Kinga Mária

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie