×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Tüntetés volt szombaton a körgyűrűnél

2022.07.09 - 18:11
Megosztás:
Tüntetés volt szombaton a körgyűrűnél
Egy órán keresztül tartott a tüntetés, hétfő délelőtt a prefektusi kabinetben folytatódik, tárgyalással. (A szerző felvétele)
A tranzit suhan a körgyűrűn, de a lokális forgalom továbbra is akadályozva van miatta: betontömbökkel zárták el pénteken a zsadányi vasútátkelőt. Kétszáz ember tüntetett szombat délután emiatt a helyszínen.

Szombat kora délután mintegy kétszáz szatmárnémeti, szatmárzsadányi és szőke mocsári lakos tüntetett a Cloşca út végén található vasúti átkelőnél amiatt, hogy azt nyolcadikán reggel, tíztonnás betontömbökkel lezárták a forgalom elől. Az emberek nem értik, hogy miért kell 200 méter megtétele helyett 3 – 4 kilométert kerülniük, hogy bejussanak a városba, vagy hogy hazajussanak. Mert a lezárás miatt nem lehet átkelni a síneken, a körgyűrűre vezető, óriási ívet leíró bekötőúton, a körgyűrű felüljáróján keresztül lehet csak átjutni a sínek egyik oldaláról a másikra.

Lincselős hangulat

Több mint kétszáz ember gyűlt össze négy órára az átkelőhöz, a forgalmat is akadályozták, olyan sokan voltak. Fél ötre a rendőrség és a csendőrség is megjelent a helyszínen, maga a csendőrparancsnok is kint volt, pár perccel utánuk Radu Roca prefektus érkezett meg, lecsendesíteni a kedélyeket.
Az elöljáró elmondta, itt és ilyen lincselős hangulatban nem tud érdemi beszélgetést folytatni az emberekkel, dokumentálódnia is kell és más érintett hivatalokat is bevonnia. Azt javasolta az embereknek, hétfőre állítsanak fel maguk közül egy 15 fős delegációt és délelőtt tíz órára legyenek nála a kabinetnél. A 11-i megbeszélésen a lakók és a prefektus mellett a szatmárnémeti polgármesteri hivatal és a körgyűrűt építtető közútkezelő társaság (CNAIR) illetékesei is jelen lesznek. Ki fog derülni miért lett lezárva az átkelő és arra is lesz megoldás találva, hogy mindenkinek jó legyen, ígérte meg a háborgóknak a helyszínen a prefektus.

Mi lehet az ok?

A helyszínen csak találgatták az emberek, hogy a lezárást minden jel szerint a CNAIR rendelhette el és azért, mert gyorsforgalmi rangú út felhajtóját nem keresztezheti vasútvonal, azon át ilyen rangú út viszonylatában csak felüljárón át lehet közlekedni. A lezárás miatt sajnos nemcsak autóval, de gyalog, vagy biciklivel sem lehet átmenni, a régi átkelőn, ám gyalog vagy biciklivel a körgyűrűre sem lehet felmenni, aki így közlekedik itt, zsákutcába kerül. A betontömböt meg lehet kerülni, de az így ügyeskedők közlekedési kihágást követnek el, mert szabálytalanul keresztezik a vasútvonalat és megbírságolhatók.

Princz Csaba

 

Ha késve is, de kapunk egy kis indián nyarat
Napos, csapadékmentes idő jön, ami akár a hónap végéig is kitarthat. Sok napfénnyel és - hűvös éjszakák mellett ugyan -, de akár 22 – 23 fokos nappali meleggel kecsegtetnek a meteorológusok.
Karbantart, bővít és cserélne az Apaserv
Nagy kapacitású nyomócsövet cserélne a szatmárnémeti szennyvízelvezető-hálózatán a szolgáltató. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány készítése zajlik, majd ennek jóváhagyása után kezdődhet a csere.
Idén is beindul a fűtéstámogatási rendszer
A 226/2021-es törvény alapján a gázzal, elektromos árammal, fával fűtő családok fűtéspótlékban és energia kiegészítőben részesülnek, amennyiben megfelelnek az alábbi követelményeknek.
Cookie