×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Túlterheltek a magánlaboratóriumok

2020.07.27 - 19:24
Megosztás:
Túlterheltek a magánlaboratóriumok
Az utazni vágyók nagy száma miatt olyannyira leterheltek a koronavírusteszteket végző magánlaboratóriumok, hogy van, ahová hosszú hetekig nem lehet időpontot foglalni.

Annyira leterheltek a romániai laboratóriumok, hogy szerencse kell ahhoz, hogy sikerüljön időpontot foglalni a koronavírust kimutató PCR-tesztre, no és ahhoz is, hogy az eredmények időben megérkezzenek. Azok a lakosok, akik az elkövetkező időszakra már befizettek külföldi nyaralást, például Görögországba, igencsak nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a laboratóriumok és magánklinikák, ahol a határátlépéshez szükséges koronavírustesztet lehet készíttetni, alig győzik a tesztelést: van, ahol már egyáltalán nem lehet időpontot kérni beláthatatlan ideig — például egy nagy laboratóriumlánc a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházzal átellenben elhelyezkedő kirendeltségénél, itt még az online időpontfoglalási opció sem elérhető, ha COVID-19-tesztről van szó; másutt olyan sokat kell várni az eredményre, hogy az már a görög határhoz érve nem lesz érvényes.

Romániában átlagosan 340 és 390 lej közötti összeget kérnek el egy koronavírustesztért a magánlaboratóriumok, emellett az azonnali időpontfoglalás esélyéről teljesen le kell mondani, továbbá az eredményekre is közel egy hetet kell várni.

Szatmár megyében egyébként több magánlaboratórium és a közegészségügyi intézet is végez koronavírustesztet, a PCR-vizsgálatot a legolcsóbban a DSP-nél lehet elvégeztetni, itt 250 lejbe kerül, már ha sikerül az utazás időpontjához közeli időpontot kapni.

Romániában ugrásszerűen megnőtt az igény a saját kérésre végzett tesztek iránt, miután — a járvány rohamos terjedése miatt — számos ország negatív tesztektől tette függővé a román állampolgárok beutazását vagy a kötelező karantén alóli mentesülését.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie