×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Több strand is ma nyitja kapuit

2020.06.19 - 07:33
Megosztás:
Több strand is ma nyitja kapuit
A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott egészségügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett nyílik meg ma a szatmárnémeti Aquastar akvapark és a tasnádi strand is.

Ma reggel nyolc órakor nyílik meg a tasnádi strand — tájékoztatott Kiskasza Balázs, Tasnád város alpolgármestere. Tasnád helyi tanácsa elfogadott egy működési szabályzatot, melyben rögzítve vannak, hogy milyen előírásokat kell betartania a strandot működtető önkormányzatnak és a strandot látogató személyeknek és csoportoknak. A szabályzatban az áll, hogy minden személy számára négy négyzetmétert kell biztosítani a medencék körüli területeken, a medencében pedig meg kell tartaniuk a fizikai távolságot azoknak, akik nem tartoznak egy családhoz. A sűrűbben látogatott területeket naponta többször kell fertőtleníteni, ugyanígy a ki- és bejáratok korlátait és mindent, amit a látogatók megérintenek. Kiskasza elmondta, hogy Tasnád számára nagyon fontos a strand működtetése, hiszen nagyon sok turista látogatja, és a strand jövedelme nagyban hozzájárul a helyi költségvetés növeléséhez, ugyanakkor sok munkahelyet biztosít. A helyileg elfogadott szabályozást kiegészíti majd a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ajánlása is.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a strandbelépő ára felnőttek számára 25 lej, gyerekeknek, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 15 lej. Délután 5 órától a felnőtteknek szóló belépőjegy ára 15 lej, a gyerekeknek, az egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Hétfőn a nyugdíjasok ingyenesen mehetnek be a strandra. A strand területén az elmúlt években sem volt engedélyezve a sütés-főzés, ez ezentúl sem lesz engedélyezett. A strand területén kívül működő teraszok olyan feltételek mellett működhetnek, amilyen engedéllyel rendelkeznek.

Az Aquastar is ma nyitja kapuit

Hosszú kényszerszünetet követően ma 9 órától ismét beindította kültéri szolgáltatásait az akvapark: „Újra megtelhetnek a vizek birodalmának szabadtéri medencéi, a csúszdák visszanyerhetik eredeti küldetésüket, míg a teraszokon az akvapark vendégei ezúttal is lazíthatnak egy finom hűsítő és ízletes ételek társaságában” — fogalmaznak az Aquastar működtetői. S a felsorolás távolról sem véletlenszerű, ugyanis a hatályos szabályok értelmében a fürdők, strandoknak kizárólag a kültéri, azaz szabad ég alatti részei nyithatnak meg, az akvaparkban pedig nemcsak medencék, de mellékhelyiségek, öltözők, bár és konyha is van az épületen kívül — azaz minden feltétel adott a kellemes, egész napos strandoláshoz.

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az Aquastar egy sor egészségügyi óvintézkedést vezet be a nyitás napjától kezdődően: a főbejáratnál, illetve a mellékhelyiségekben, öltözőkben jól látható helyen kézfertőtlenítők vannak kihelyezve; a létesítménybe belépő vendégeket járványtani szűrésnek vetik alá az akvapark alkalmazottai. Ugyanakkor az Aquastar területén is meg kell tartani a kötelező, kétméteres szárazföldi biztonsági távolságot (a napozóágyakat is ennek megfelelően helyezhetik el a vendégek), mint ahogy a medencékben, a vízben is.

A strandbelépők árai változatlanok maradtak: a napi jegy felnőttek számára 37, gyermekek (4–14 év között) számára 18, míg diákok, egyetemisták (25 éves korig) és nyugdíjasok számára 26 lejbe kerül. A hétfőtől péntekig 17.30 óra után érvényes akciós felnőttjegy 22 lej, az akciós gyermek-, diák-, egyetemista- és nyugdíjasjegy pedig 16 lej; napozóágyat 8 lejért, míg öltözői szekrényt 5 lejért lehet bérelni.

Várják a vendégeket Krasznamihályfalván

Megnyitotta kültéri gyógyvizes, valamint úszómedencéjét a krasznamihályfalvi termálstrand is — a fürdővendégek maximális védelme érdekében természetesen valamennyi biztonsági szabály szigorú betartásával, s értelemszerűen erre kérik a létesítménybe látogatókat is. Belépés előtt mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét, és az előírás értelmében akiknél 37,3 Celsius-foknál magasabb értéket mutat a hőmérő, azokat sajnos nem engedhetik be a fürdő területére; több ponton (mosdók, öltözők stb. környékén) kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, a napozóágyakat, gyékényeket egymástól 1,5 méteres távolságra lehet elhelyezni, és ugyanerre a távolságtartásra kérnek minden, nem egy családot alkotó strandolót is.

Enni, kávézni, üdítőzni a szabadtéri teraszokon természetesen van lehetőség, illetve azok számára, akik több napot, hosszabb időt szeretnének ott eltölteni, a szállásfoglalás is lehetséges.

Nincs előrelépés Nagykárolyban

Még mindig nincs előrelépés, így egyáltalán nem tudni, strandolhatunk-e a nagykárolyi termálstrandon. Mint ismeretes, a hivatalos szezonkezdést megelőzően a nagykárolyi létesítmény működtetésével megbízott cég képviselői azt közölték, hogy a járvány okán idén nem nyitja meg kapuit a nagykárolyi termálstrand. Néhány héttel később Kovács Jenő polgármester egyeztetésre hívta össze a strand bérlőjét és a működtetéssel megbízott cég képviselőjét, és azt kérte, hogy a szabályok enyhítésével gondolják át, nem lehetne-e szó mégis a nyári nyitásról. Határozott ígéretet nem kapott a polgármester, további fejlemények egyelőre nincsenek az ügyben.

Elek György

Szabó Kinga Mária

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Doni emléktúra — a szervezők köszönete
Népes csoport tette meg az idei doni emléktúra útvonalát.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Cookie