×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Több lesz, mint megyei könyvtár

2020.08.01 - 10:54
Megosztás:
 • Több lesz, mint megyei könyvtár
  Közel fél évszázad után új és saját otthonába költözik a Szatmár Megyei Könyvtár, az Ankora–üzletközpont nagysága és kialakítása pedig megengedi, hogy igazi kulturális központot hozzon létre a megyei tanács.

   

  A megyei tanács tegnapi ülésének egyik legfajsúlyosabb napirendi pontja annak az épületnek a megvásárlását célozta, amely a megyei könyvtárnak ad majd új otthont — s egy több évtizeden át húzódó, nemegyszer rosszindulattal no meg politikai támadásokkal fűszerezett végtelen történet végére tett pontot. „Ezért is ragaszkodtam ahhoz, hogy a mai tanácsülés ne online, hanem fizikai jelenlétes legyen — komoly beruházásról van szó; az új könyvtárépület, pontosabban az építés versus vásárlás kapcsán nem egyszer kerekedett már politikai indulatoktól fűtött parázs vita; a különböző hátszelekkel érkező vádaskodásokból is volt már untig elég, s épp ezért fontos, hogy a tanácsosok minden esetlegesen még felmerülő kérdésükre választ kapjanak.” – mondta Pataki Csaba tanácselnök, majd röviden végigvette a könyvtárszékhely történetét. Amelynek jelenkori szálai közel fél évszázadon, 1974–ig nyúlnak vissza, ekkor költözött ugyanis mostani helyére, a Decebal (Várdomb) utca 2. szám alatti impozáns palotába a Szatmár Megyei Könyvtár — amely elhelyezkedésileg és épületileg is egy könyvtárhoz méltó székhely. Csak épp az épület tulajdonjogi helyzete körül voltak bonyodalmak, olyannyira, hogy a tulajdonjogi pereskedések miatt a könyvtár éveken keresztül zárva volt. Az áldatlan állapot 2011–ben ért véget, amikor az épülettulajdonos Federalcoop és a megyei tanács bérleti szerződést kötött — ugyanakkor mind a tanács vezetősége, mind a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a Megyei Könyvtár épületgondját mihamarabb meg kell oldani, hogy a hároméves bérleti szerződés lejárta után az intézmény olyan épületbe költözhessen, melyért nem kell majd borsos bérleti díjat fizetni. Végül egy új és igencsak grandiózus épületettervet készíttettek, ami a Kogâlniceanu utcában, a várostól kapott telken épült volna fel — záros határidőn belül, ugyanis a polgármesteri hivatal ezzel a szigorú kikötéssel adta át a telket. Ám közben az az ex-tanácselnök és az ex-polgármester barátsága annyira elmérgesedett, hogy ahol csak lehetett, gáncsolták egymás terveit, a megyei tanácsnak nem volt saját pénzforrása a grandiózussága miatt egyre borsosabbá váló építkezésre, és pályázati úton sem sikerült rá pénzt szereznie. Ráadásul letelt az a kikötésként szereplő, pár éves időintervallum is, melyek alatt a megye el kellett volna kezdje az építkezést, így a telek visszakerült eredeti tulajdonosához, Szatmárnémeti városához — az egyre zsúfoltabbá váló, és inkább könyraktárra vagy lerakatra emlékeztető könyvtár pedig, amelyben már a dolgozók megfelelő munkakörülményeit sem lehetett már biztosítani, maradt a helyén.

  Az elmúlt években Pataki Csaba tanácselnök szinte folyamatosan kereste az új könyvtárszékhelyet (az építkezés ötletét teljesen elvetették a hatalmas összeg és beláthatatlan időtartam okán), potenciális megoldásként felmerült az egykori Luceafărul-mozi épülete, de a Nagyzsinagóga is, ám amíg nem állt rendelkezésükre konkrét anyagi támogatás, túl sok mindent nem tudtak lépni. Ez az akadály tavaly év elején hárult el, amikor az országos költségvetésben tételesen 12 millió lej lett elkülönítve épületvásárlás számára — igaz, a pénzt az előző kormány egyszer „eltüntette”, az új kormány aztán a megyei tanács és az RMDSZ kérvényezése nyománvisszautalta, s így megkezdődhetett az épületkeresés. Annak lépéseiről már a megyei tanács jogi bizottságát vezető Mărginean Éva számolt be, nem hallgatva el azt sem: jogászként mind a mai napig nagyon rossznak tartja a bíróság egykori döntését, amely a Consumcoopnak ítélte oda az épületet. Mint hangsúlyozta, részletesen kielemezték a beérkezett tíz ajánlatot, míg háromra szűkítették a kört, amelyek közül végül a Iuliu Maniu (Rozelor) utca 2. szám alatti, minden előírásnak és követelménynek megfelelő Ankora–bevásárlóközpont lett a „győztes”, amelyet 11,9 millió lejért vásárol meg a megyei tanács. „A bizottság döntése hat hónap után, márciusban véglegesítődött, négy hónapot vártunk, nehogy valakinek eszébe jusson fellebbezni a döntés ellen — senki nem jelentkezett. Az eddigi bérleti díj megszűnésével komoly összeg marad majd a megyei tanács kasszájában, ráadásul a 1976 négyzetméter beépített területű, alagsorból, földszintből, emeletből és tetőtérből álló épület megengedi, hogy a szükséges, apróbb átalakításokat követően nem csak könyvtárat, hanem igazi kulturális központot hozzunk létre benne. ” – mondta a tanácselnök.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie