×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Tele a pláza oltatlanokkal

2022.01.14 - 13:40
Megosztás:
Tele a pláza oltatlanokkal
Az épp aktuális járványügyi előírások szerint csak azok mehetnek be a NEPI-plázába, akiknek van zöldigazolványuk, ennek ellenére sokan bejutnak enélkül is. Kijátszható a rendszer.

Naivitás lett volna azt gondolni, hogy a zöldigazolványos beléptetés a plázák — csakúgy, mint más kereskedelmi egységek — esetében akadályt jelent az ilyennel nem rendelkezők számára. Úgy jutnak át az ellenőrzésen oltatlanok vagy betegségen át nem esettek, mint kés a vajon. Nem jelent akadályt a zöldigazolvány hiánya, csak az nem jut be a szatmárnémeti, Károlyi úti NEPI-plázába, aki nem akar. A bejáratoknál a felvigyázók kérik ugyan a QR- (Quick Response) kódos iratot, amit vagy digitálisan, vagy nyomtatva kell felmutatni a bejutáshoz, de a személyi igazolványt nem, és ez ad lehetőséget a szabály áthágására. Meglévő, valódi zöldigazolványt nyomtat ki ilyennel nem rendelkező ismerőse, barátja számára az, akinek van, egyikük az egyik bejáraton, a másik egy másikon akár ugyanabban az időben is bejuthat így. Megkaphatja az igazolvány digitális változatát is az, akinek nincs, de bemenne plázázni. Ugyanazzal a megoldással, mint a nyomtatott esetében, más-más időpontban vagy külön bejáratot használva akár egy időben bemehetnek mindketten a plázába. Ugyanazon a bejáraton át azért lehet bejutni ezzel a módszerrel, mert fél óra elteltével nem sok őr emlékezne arra, hogy olyan nevű illetőtől az előbb már látott zöldigazolványt. Egyetlen dologra kell vigyázniuk: női névre kiállított QR-kódos papírral ne férfi jelentkezzen belépésre!
A válasz a „hogyan lehetséges ez?” kérdésre az, hogy az egyik törvény akadályozza a másikat. Az ajtónállók azért nézik csak a zöldigazolványt, és nem a belépőnek a személyi igazolványát is, mert nem belügyi alkalmazottak, ennélfogva nincs joguk igazoltatni az embereket. Ha a papír mellett elkérhetnék a személyit is, egyből kiderülne a turpisság, így viszont szabad a pálya az oltatlanok előtt is.
Probléma a szerzett zöldigazolvánnyal csak akkor lehet, ha rendőr kéri azt el, a hatósági személynek ugyanis már joga van a személyi igazolványt is megnézni. Ha lenne beltéri másodellenőrzés rendőri segédlettel, bajba kerülne az is, akinek a nevére szól a zöldigazolvány, meg az is, aki azzal ment be.

 

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.
Gondok a gyermekoltás bejegyeztetésével
A háziorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy gondjaik vannak az új országos oltási nyilvántartással, mert a gyerekek egy részének oltási előzménye eltűnt, ami miatt nem lehet regisztrálni a rendelőkben elvégzett új oltásokat.
Cookie