×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Tele a pláza oltatlanokkal

2022.01.14 - 13:40
Megosztás:
Tele a pláza oltatlanokkal
Az épp aktuális járványügyi előírások szerint csak azok mehetnek be a NEPI-plázába, akiknek van zöldigazolványuk, ennek ellenére sokan bejutnak enélkül is. Kijátszható a rendszer.

Naivitás lett volna azt gondolni, hogy a zöldigazolványos beléptetés a plázák — csakúgy, mint más kereskedelmi egységek — esetében akadályt jelent az ilyennel nem rendelkezők számára. Úgy jutnak át az ellenőrzésen oltatlanok vagy betegségen át nem esettek, mint kés a vajon. Nem jelent akadályt a zöldigazolvány hiánya, csak az nem jut be a szatmárnémeti, Károlyi úti NEPI-plázába, aki nem akar. A bejáratoknál a felvigyázók kérik ugyan a QR- (Quick Response) kódos iratot, amit vagy digitálisan, vagy nyomtatva kell felmutatni a bejutáshoz, de a személyi igazolványt nem, és ez ad lehetőséget a szabály áthágására. Meglévő, valódi zöldigazolványt nyomtat ki ilyennel nem rendelkező ismerőse, barátja számára az, akinek van, egyikük az egyik bejáraton, a másik egy másikon akár ugyanabban az időben is bejuthat így. Megkaphatja az igazolvány digitális változatát is az, akinek nincs, de bemenne plázázni. Ugyanazzal a megoldással, mint a nyomtatott esetében, más-más időpontban vagy külön bejáratot használva akár egy időben bemehetnek mindketten a plázába. Ugyanazon a bejáraton át azért lehet bejutni ezzel a módszerrel, mert fél óra elteltével nem sok őr emlékezne arra, hogy olyan nevű illetőtől az előbb már látott zöldigazolványt. Egyetlen dologra kell vigyázniuk: női névre kiállított QR-kódos papírral ne férfi jelentkezzen belépésre!
A válasz a „hogyan lehetséges ez?” kérdésre az, hogy az egyik törvény akadályozza a másikat. Az ajtónállók azért nézik csak a zöldigazolványt, és nem a belépőnek a személyi igazolványát is, mert nem belügyi alkalmazottak, ennélfogva nincs joguk igazoltatni az embereket. Ha a papír mellett elkérhetnék a személyit is, egyből kiderülne a turpisság, így viszont szabad a pálya az oltatlanok előtt is.
Probléma a szerzett zöldigazolvánnyal csak akkor lehet, ha rendőr kéri azt el, a hatósági személynek ugyanis már joga van a személyi igazolványt is megnézni. Ha lenne beltéri másodellenőrzés rendőri segédlettel, bajba kerülne az is, akinek a nevére szól a zöldigazolvány, meg az is, aki azzal ment be.

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie