×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
23 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Szijjártó: egy minél jobb magyar – román kapcsolat kell

2023.09.07 - 14:37
Megosztás:
Szijjártó: egy minél jobb magyar – román kapcsolat kell
Kelemen Hunor és Szijjártó Péter (Fotó: RMDSZ)
A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, a határon túli közösségek helyzetének javítása, ennek pedig fontos eszköze a lehető legjobb kapcsolat fenntartása a szomszédos államokkal.

Szijjártó rámutatott, hogy kormánya nemzeti közösségekre összekötő kapocsként és erőforrásként tekint, ez igaz az erdélyi magyarságra és székelységre is. Majd kiemelte, hogy az RMDSZ teljesítménye önmagában is bizonyítja ezen megközelítés helyességét, minthogy a párt szerepvállalása jelentősen hozzájárult a kétoldalú együttműködés fejlődéséhez.
„Ez Magyarország stratégiai érdeke is, hiszen minél jobb a magyar-román együttműködés, annál jobb az erdélyi, székelyföldi magyarságnak is” – fogalmazott.

12 helyett 22 határátkelő lehetne egy pillanat alatt

A magyarországi tárcavezető arról számolt be, hogy a következő időszak a nagy közös építkezések éveiként lesz majd jellemezhető, ugyanis két új autópálya-kapcsolat épül meg 2025-re és 2030-re, illetve a múlt héten is két új határátkelőhely építéséről született megállapodás.
„Számunkra fontos, hogy a határ összekössön, és ne elválasszon bennünket. És hogy mennyire köt bennünket össze a határ a következő időszakban, az sajnos nagy mértékben egy európai uniós döntésen múlik. Mivel a mostani tizenkét határátkelési lehetőségből egy pillanat alatt huszonkettő lehetne, ha Románia végre csatlakozhatna a schengeni övezethez" – szögezte le.
Kijelentette, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja az RMDSZ tevékenységét annak érdekében, hogy sikeres legyen az erdélyi, székelyföldi magyar közösség megerősítésének terén.

Megállítani a népességfogyást

Kelemen Hunor ugyancsak lényegesnek nevezte a romániai magyarság életfeltételeinek javítását, hogy így megállítsák a közösség fogyását. Ehhez szavai szerint az is szükséges, hogy jó legyen a két állam közötti viszony, pragmatikus legyen az együttműködés.
„Nem kell mindenben egyetérteni (...) a legfontosabb az, hogy a közös pontokat a két állam megtalálja, és rengeteg ilyen van” – emelte ki.

„A legeslegfontosabb természetesen az erdélyi magyar közösség jóléte és biztonsága. Ebben az elmúlt években, az elmúlt jó bő évtizedben a magyar kormány sokat segített, hiszen olyan paradigmaváltás történt, amely a nemzetpolitikát új pályára tette” – mutatott rá.
A Szövetségi elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásáért a schengeni csatlakozás ügyében, amely szerinte fontos lenne, ráadásul időszerű, hiszen Románia rég teljesítette az előírt kritériumokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi soros magyar EU-elnökség alatt előrelépés történik ebben.

Hírszerkesztő

 

Hivatalos választási plakátolóhelyen mocskolódik Andrian Cozma
Csütörtökön a szatmári Nemzeti Liberális Párt megyei tanácselnök-jelöltje, Adrian Cozma újabb törvénysértő akcióval sározza be ellenfeleit és a szatmáriakat. A választási plakátok kihelyezésére rendelkezésre bocsájtott felületen támadta politikai ellenfeleit és a szatmári magyar közösséget.
Rendszeresen rongálják az RMDSZ választási plakátjait
A Szatmárnémeti és Szatmár megyei RMDSZ választási plakátjait módszeresen rongálják, letépik ismeretlen elkövetők. A hivatalos plakátolóhelyekre elhelyezett választási hirdetéseket az RMDSZ önkéntesei sorra visszaragasztják, a Szövetség pedig feljelentést tesz ismeretlen elkövető ellen.
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről
Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről – Románia csatlakozik a légi és tengeri schengeni övezethez. Március 31-től már nem szükséges a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni.