×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Szijjártó: egy minél jobb magyar – román kapcsolat kell

2023.09.07 - 14:37
Megosztás:
Szijjártó: egy minél jobb magyar – román kapcsolat kell
Kelemen Hunor és Szijjártó Péter (Fotó: RMDSZ)
A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, a határon túli közösségek helyzetének javítása, ennek pedig fontos eszköze a lehető legjobb kapcsolat fenntartása a szomszédos államokkal.

Szijjártó rámutatott, hogy kormánya nemzeti közösségekre összekötő kapocsként és erőforrásként tekint, ez igaz az erdélyi magyarságra és székelységre is. Majd kiemelte, hogy az RMDSZ teljesítménye önmagában is bizonyítja ezen megközelítés helyességét, minthogy a párt szerepvállalása jelentősen hozzájárult a kétoldalú együttműködés fejlődéséhez.
„Ez Magyarország stratégiai érdeke is, hiszen minél jobb a magyar-román együttműködés, annál jobb az erdélyi, székelyföldi magyarságnak is” – fogalmazott.

12 helyett 22 határátkelő lehetne egy pillanat alatt

A magyarországi tárcavezető arról számolt be, hogy a következő időszak a nagy közös építkezések éveiként lesz majd jellemezhető, ugyanis két új autópálya-kapcsolat épül meg 2025-re és 2030-re, illetve a múlt héten is két új határátkelőhely építéséről született megállapodás.
„Számunkra fontos, hogy a határ összekössön, és ne elválasszon bennünket. És hogy mennyire köt bennünket össze a határ a következő időszakban, az sajnos nagy mértékben egy európai uniós döntésen múlik. Mivel a mostani tizenkét határátkelési lehetőségből egy pillanat alatt huszonkettő lehetne, ha Románia végre csatlakozhatna a schengeni övezethez" – szögezte le.
Kijelentette, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja az RMDSZ tevékenységét annak érdekében, hogy sikeres legyen az erdélyi, székelyföldi magyar közösség megerősítésének terén.

Megállítani a népességfogyást

Kelemen Hunor ugyancsak lényegesnek nevezte a romániai magyarság életfeltételeinek javítását, hogy így megállítsák a közösség fogyását. Ehhez szavai szerint az is szükséges, hogy jó legyen a két állam közötti viszony, pragmatikus legyen az együttműködés.
„Nem kell mindenben egyetérteni (...) a legfontosabb az, hogy a közös pontokat a két állam megtalálja, és rengeteg ilyen van” – emelte ki.

„A legeslegfontosabb természetesen az erdélyi magyar közösség jóléte és biztonsága. Ebben az elmúlt években, az elmúlt jó bő évtizedben a magyar kormány sokat segített, hiszen olyan paradigmaváltás történt, amely a nemzetpolitikát új pályára tette” – mutatott rá.
A Szövetségi elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásáért a schengeni csatlakozás ügyében, amely szerinte fontos lenne, ráadásul időszerű, hiszen Románia rég teljesítette az előírt kritériumokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi soros magyar EU-elnökség alatt előrelépés történik ebben.

Hírszerkesztő

 

Bekérették a nagykövetet az Orbán beszéd miatt
Baj lett belőle, hogy Orbán Viktor a tusnádfürdői nyári egyetemi előadásában elmondta, mit kért tőle a román külügy, hogy miről ne beszéljen ha nem akar diplomáciai bonyodalmakat. Végül nem beszélt ezekről, mégis lett egy kis kalamajka…
Adrian Cozmának már az iskola sem szent
Utcára tenne sok száz óvodást és sok ezer diákot a parlamenti képviselő csak azért, hogy elérje: Szatmárnémetiben a város ne bérbe vett, történelmi magyar egyházi tulajdonban lévő épületekben működtesse az oktatást.
RMDSZ: nekünk a romániai gazdák az elsők
„Kötelességünk megvédeni a romániai gazdákat abban a helyzetben, amikor az Ukrajnából érkező gabonát szárazföldi tranzitvonalakon próbálják hasznosítani, ugyanis a vízi tranzitvonalak a háború kitörését követően nehézkessé váltak. Ebből adódóan Kelet-Közép-Európában a gabonadömping miatt hátrányos helyzetbe kerültek a gazdák. Ennek esett áldozatául Románia is. Az RMDSZ minden olyan intézkedést támogat, amely időszakosan betiltja az ukrán gabonaimportot Romániába, és ezáltal támogatja a romániai gazdákat” – tájékoztatott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.