×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Szatmári gazdákkal találkozott az államtitkár

2021.06.10 - 20:06
Megosztás:
Szatmári gazdákkal találkozott az államtitkár
Munkalátogatáson járt csütörtökön Szatmár megyében Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár. A látogatás során gyűléseztek a Szatmár Megyei Prefektúrán, ezt követően pedig helyi gazdálkodókkal találkozott a politikus.

Szatmár megyében járt csütörtökön Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, aki előbb a Szatmár Megyei Prefektúrán találkozott Altfatter Tamás prefektussal, Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs parlamenti képviselőkkel és Pataki Csabával, a megyei tanács elnökével. A munkalátogatás részeként Mezőfényen a környék gazdálkodóival is találkozott, és beszélt pályázatokról, aktuális problémákról.
Kezdésnek bemutatkozott: idén januárig nem is politizált, viszont 18 éven keresztül foglalkozott állattenyésztéssel és farmok tervezésével, tehát ért a mezőgazdasághoz, és ismeri a gazdálkodók problémáit — ezért is kérték fel erre a feladatra. S ugyan meglehetősen későn került bele a pályázatok kiírásainak előkészítésébe, de határozott elképzelései vannak annak kapcsán, hogy a következő időszakban hogyan kell pályázatokat kiírni, milyen változtatásokat kellene hozni, hogy a változások a gazdák javát szolgálják.
Beszélt a hamarosan kiírásra kerülő pályázatokról, melyek során összesen 3,2 milliárd euróra lehet pályázni, és 2025-ig meg is kell valósítani a pályázati célt. „Arra kérek mindenkit, hogy aki pályázna, megbízható pályázati tanácsadót válasszon, aki nemcsak a pénz megszerzésében, hanem a megvalósításban is tud segíteni. A finanszírozás megszerzése a pályázat 15–20 százaléka csupán” — mondja az államtitkár.
Mint kiderült, a most elérhetővé váló pályázatokban cégek akár 70 százalékos támogatást is kaphatnak, szövetkezetek esetén pedig akár a 90 százalékos támogatás sem lehetetlen, ha már legalább egy éve veszteség nélkül működő szövetkezetről van szó.
„Úgy látom, hogy nagyon kevés a szövetkezet az országban, ezért ha egy szövetkezet pályázik, 99 százalék, hogy nyer” — fűzte hozzá. Persze a pályázatoknál figyelni kell a befektetés mértékére is: 1,5 millió euróból például nagyon nehéz egy zöld mezős beruházást létrehozni. „Különösen bajban vannak most azok a gazdák, akik 4,46 lejes euróárfolyamon nyertek pályázatot, most pedig közel 5 lej egy euró ára. Szinte 100 ezer eurót vesztettek csak az árfolyam-ingadozás, illetve az utóbbi időszak áremelései miatt” — mondja Barabási.
Előnyt élveznek a hátrányos helyzetű területen működő mezőgazdasági vállalkozások — egyelőre. Az államtitkár a következő, 2023-ban kezdődő pályázati időszakban ezt eltörölné, hogy mindenki hasonló esélyekkel indulhasson. „Amennyiben ott leszünk, akkor a támogatás arányát is 80 százalékra emeljük” — mondja az államtitkár.
Az államtitkár nyíltan válaszolt a gazdák által feltett kérdésekre, felvetett gondokra, sőt, kérte is őket: e-mailben és akár telefonon is jelezzék neki a gondokat, a törvénytervezetek közvitáin pedig nyilvánítsanak véleményt, hogy valóban jó változások jöjjenek.
Magyar Lóránd parlamenti képviselő a találkozó keretében elmondta: a mezőgazdasági bizottság benyújtott egy olyan törvénytervezetet, ami nagy segítség lesz a mezőgazdászok számára. A mások mellett Magyar által is kezdeményezett tervezettel azt szeretnék elérni, hogy a mezőgazdasági befektetések esetében ne kelljen PUZ-t kiváltani, hanem enélkül is lehessen építkezési engedélyt kapni — ez pedig sokban segítené a mezőgazdasági befektetéseket.
Az államtitkár szerint bátorítani kell a fiatalokat is annak érdekében, hogy gazdálkodással foglalkozzanak. „Amennyiben folytatódik a tendencia, mindenki informatikus vagy ingatlanügynök lesz. A mezőgazdaságban pedig nincs utánpótlás. Mi azt szeretnénk, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a mezőgazdasági szaklíceumok, hogy legyen utánpótlás, legyenek mezőgazdasági szakembereink” — mondta Barabási Antal Szabolcs.
Az államtitkár munkalátogatása során ellátogatott Csanálosra, a Schönthal Innovative húsmarhafarmra, illetve felkereste az Agro Partener gabonatermesztéssel és húsmarhaneveléssel foglalkozó gazdaságot.

„A mozgást be kell építeni a mindennapokba”
A falai még nem állnak, csak az elkövetkezőkben húzhatják fel a szatmárnémeti Partiumi Labdarúgó Akadémia székhelyét, de a háttérmunkálatok már javában zajlanak. A magyar kormány által támogatott projekt előrehaladott szakaszban van, zajlanak az előkészületek.
Körvonalazódik az idei PMN
Naponta találkozunk a jól ismert, neves fesztiválokat hol lemondó, majd megtartásukat mégis bejelentő hírekkel, közleményekkel — még mindig járványhelyzet van, s bár a beoltottsági szint, illetve a szabályok enyhítése nagyobb mozgásteret ad a fesztiválszervezőknek, a helyzet se nem egyszerű, se nem túl rózsás.
Felemás Szatmári Kiadói Év
Nem csak a járványhelyzet miatt volt felemás a Kiadói Év — még mindig nem jutottunk odáig, hogy a multikulturális Szatmárban anyanyelvükön köszöntsék, méltassák a magyarul (netán németül) írókat.
Cookie