×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés

2023.10.29 - 11:11
Megosztás:
Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés
Az EUB szerint nem lehet megsemmisíteni az elutasító döntést, Ausztria továbbra sem támogatja Románia schengeni csatlakozását, nem lettek jobbak az ország esélyei a határellenőrzés nélküli övezetbe való bekerüléshez.
Az Európai Unió Bírósága (EUB) „nyilvánvalóan elfogadhatatlanként” elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a román európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte.

A luxemburgi székhelyű igazságszolgáltatási intézmény honlapján közzétett ítéletében szereplő  indoklásában a bíróság emlékeztetett arra, hogy a megsemmisítés iránti keresetek elfogadhatóságára vonatkozó ítélkezési gyakorlata szerint az Európai Unió működéséről szóló szerződés 263. cikke értelmében megtámadhatók azok a kötelező érvényű határozatok, amelyek az EU valamely intézményének egy közigazgatási eljárás végén kialakított, végleges álláspontját tükrözik.

Nem elég az ellenőrzés

Az indoklás szerint a schengeni csatlakozás kritériumainak ellenőrzése – ami Románia esetében már 2011-ben megtörtént – csak egy szakasza a tagfelvételi eljárásnak, amelyet az Európai Parlamenttel folytatott konzultációnak kell kísérnie, a döntést pedig az EU Tanácsa hozza meg.
Ezt a döntést azonban a bíróság érvelése szerint egyhangúlag hozzák meg a tagállamok az EU Tanácsában, és a schengeni tagfelvételi eljárás előzetes szakaszainak lezárása nem jelenti azt, hogy a Tanácsnak már nem kell egyhangú határozatot hoznia. Mivel a testület döntésének nincs határideje, a Románia schengeni csatlakozására irányuló eljárás még nem ért véget, így a tavaly december 8-i elutasító határozat nem egy megtámadható uniós jogszabály – szögezi le a bíróság.

Február óta...

Eugen Tomac idén februárban jelentette be, hogy véleménye szerint az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa visszaélt a hatalmával, amikor elutasította Románia schengeni csatlakozását, és emiatt benyújtott egy keresetet az Európai Unió Bíróságához, amelyben kérte a testület tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését.

Agerpres
 

Felemás schengeni „szabadság”
A hollandok továbbra sem pártolják Románia befogadását a schengeni övezetbe, ehhez mostanra társultak a belgák is. Annyiban enyhült az ellenkezés, hogy légi úton közlekedők számára megszűnnek a schengeni határok.
Felvonult a szlovák rendőrség a magyar határon
Szlovákia hétfő este nagy erőket vonultat fel a Magyarországgal közös határán – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter. Szlovákia a Gázai-övezetben kialakult helyzet, valamint a lehetséges biztonsági fenyegetések miatt döntött így.
Ciolacu: Románia schengeni csatlakozása nem követelés, hanem jog!
Az Agerpres különtudósítója, Daniel Florea jelenti: Románia és Bulgária schengeni csatlakozása nem követelés, ez a két tagállamot megillető jog – jelentette ki hétfőn Várnában Marcel Ciolacu miniszterelnök.