×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
18 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Külföld

Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés

2023.10.29 - 11:11
Megosztás:
Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés
Az EUB szerint nem lehet megsemmisíteni az elutasító döntést, Ausztria továbbra sem támogatja Románia schengeni csatlakozását, nem lettek jobbak az ország esélyei a határellenőrzés nélküli övezetbe való bekerüléshez.
Az Európai Unió Bírósága (EUB) „nyilvánvalóan elfogadhatatlanként” elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a román európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte.

A luxemburgi székhelyű igazságszolgáltatási intézmény honlapján közzétett ítéletében szereplő  indoklásában a bíróság emlékeztetett arra, hogy a megsemmisítés iránti keresetek elfogadhatóságára vonatkozó ítélkezési gyakorlata szerint az Európai Unió működéséről szóló szerződés 263. cikke értelmében megtámadhatók azok a kötelező érvényű határozatok, amelyek az EU valamely intézményének egy közigazgatási eljárás végén kialakított, végleges álláspontját tükrözik.

Nem elég az ellenőrzés

Az indoklás szerint a schengeni csatlakozás kritériumainak ellenőrzése – ami Románia esetében már 2011-ben megtörtént – csak egy szakasza a tagfelvételi eljárásnak, amelyet az Európai Parlamenttel folytatott konzultációnak kell kísérnie, a döntést pedig az EU Tanácsa hozza meg.
Ezt a döntést azonban a bíróság érvelése szerint egyhangúlag hozzák meg a tagállamok az EU Tanácsában, és a schengeni tagfelvételi eljárás előzetes szakaszainak lezárása nem jelenti azt, hogy a Tanácsnak már nem kell egyhangú határozatot hoznia. Mivel a testület döntésének nincs határideje, a Románia schengeni csatlakozására irányuló eljárás még nem ért véget, így a tavaly december 8-i elutasító határozat nem egy megtámadható uniós jogszabály – szögezi le a bíróság.

Február óta...

Eugen Tomac idén februárban jelentette be, hogy véleménye szerint az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa visszaélt a hatalmával, amikor elutasította Románia schengeni csatlakozását, és emiatt benyújtott egy keresetet az Európai Unió Bíróságához, amelyben kérte a testület tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését.

Agerpres
 

A keresztlevél nem alkalmas határátlépésre
A 2005/248-as törvény értelmében a kiskorú román állampolgárok útlevéllel, illetve (14 év fölött) útlevéllel vagy személyazonossági igazolvánnyal utazhatnak külföldre. A születési bizonyítvány nem minősül úti okmánynak.
„Fordítsuk javunkra a magyar ET-s elnökséget!”
Nem elhanyagolható téttel bír a vasárnapi öt szavazólapos voksoláson az Európai Parlamenti képviselők megválasztása. Júliustól Magyarország lesz az Európai Tanács soros elnöke, de odahatni azután is fontos lesz.
Manipulatív trükkjei miatt panaszt tettek a Temu ellen
A BEUC fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja a kínai webáruház-óriást, hogy nem védi a vásárlókat és „olyan manipulatív gyakorlatot alkalmaz, amely az uniós jogszabályok szerint illegális.”