×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Pláza vs. boltosok: van egyezség

2020.07.21 - 07:44
Megosztás:
Pláza vs. boltosok: van egyezség
Sikerült egyezségre jutniuk a plázában üzemelő boltoknak a mall menedzsmentjével. És nemcsak hogy a boltbér felét kell fizetniük, míg zárva tartottak, de állami segítségre is számíthatnak.

A szükségállapot megszorításainak enyhítése után, június 15-én nyithattak a plázákban üzemelő boltok, de a változás akkor nem volt problémamentes. Nem nyitottak ki ugyanis azon az első napon a plázákban azok a boltok, amelyek tagjai a Kiskereskedések Tulajdonosi Szervezetének (RoRetail), és igazságtalannak tartották, hogy helybért kell fizetniük a plázának arra az időszakra is, amíg a szükségállapot idején zárva tartott az egész létesítmény. Mára megoldódott a probléma, tájékoztatott több, a NEPI plázában dolgozó boltos: a bérterhek felét átvállalta a mall. Az üzletvezetők szerint méltányos egyezség született azzal, hogy a zárva tartás idején keletkező terheket megosztva vállalták magukra a boltosok és a plázaüzemeltetés. A plázabeli boltosok azt mondják, nem volt egyszerű zöld ágra vergődni a NEPI-vel, mert a pláza arra az álláspontra helyezkedett, hogy a virológiai intézkedések nem jelentenek vis maiort, ezért a boltoknak a bezárás idejére is helybért kell fizetniük, függetlenül attól, hogy nem a boltok nyitva tartását függesztették fel a hatóságok, hanem a plázáét. Azt mondják a boltosok, több ízben is módosították a bérleti szerződést és az abban szereplő összeget, mire a mostani, véglegesnek tekinthető formáig eljutottak.

Komoly összegeket fizetnek a boltosok a Károlyi úti bevásárlóközpont épületén belüli helyükért: négyzetméterenként tíz euró körül mozog a bérleti díj, amihez még hozzájönnek a különféle marketingköltségek, amiket a pláza az emberek bevonzására költ, és az épület fenntartási költségeinek egy részét is a boltosok fizetik.

Amikor június huszadika környékén tárgyalni kezdtek a felek, a gazdasági minisztérium is beavatkozott, s a miniszter ígéretet tett arra, hogy állami segítséget is kapni fognak a boltok, hogy túltegyék magukat a nehézségeken. A tárca elképzelése arról szól, hogy a kényszerű zárva tartás három hónapjára az állam támogassa meg a boltfenntartás költségeit, és fizesse ki a boltosok helyett a bérleti költségek felét. A minisztérium által elkülönített pénzalap értéke 160 millió lejre rúg, ehhez a nem élelmiszereket áruló plázában üzemelő boltok juthatnak hozzá. Csak remélni lehet, hogy ez tényleg elérhető lesz a kis cégek számára is, és nem csak az olyan nagy bolthálózatokat segíti majd, amilyen a Benvenuti, a Pepco vagy az L.C. Waikiki.

Princz Csaba

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie