×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Öt védőmaszkból egy divattermék

2020.10.21 - 11:03
Megosztás:
Öt védőmaszkból egy divattermék
A divatmaszkok nem nyújtanak védelmet a baktériumok és vírusok ellen, figyelmeztetnek a Román Fogyasztóvédelmi Egyesület szakemberei.

A Romániában élők által használt öt védőmaszkból egy divattermék — mutat rá a Román Fogyasztóvédelmi Egyesület (APC), amely felhívja a szakminisztérium figyelmét, hogy miközben egyre több nagyvárosban kötelezővé válik a maszkok állandó viselése közterületeken, a polgárokat megtévesztik ezek szűrőképességével kapcsolatban.

Ugyanakkor felkérik a vámigazgatóságot, illetve az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy fokozottan figyeljenek az importált védőfelszerelések (maszkok, arcpajzsok, védőruhák, fertőtlenítőszerek) minőségére.

Ami a divatmaszkokat illeti, az APC egy sor pontosítást közöl a fogyasztók számára: ezek moshatók, újrafelhasználhatók és állíthatók, de nem nyújtanak védelmet a baktériumok és vírusok ellen; csak a por, a virágpor és a nagy nyálcseppek ellen védenek; nem védenek a Covid-19 ellen, nem sterilek, nem orvostechnikai eszközök és nem egyéni védőeszközök, azaz nem felelnek meg a vonatkozó szabvány követelményeinek.

A SARS-CoV-2 elleni maszkokkal kapcsolatban az APC szakemberei azt javasolják, hogy a fogyasztók orvosi arcmaszkokat vagy szűrőmaszkokat használjanak.

Az egyesület kifogásolja, hogy jóllehet Románia 272 millió euró értékben importált védőmaszkot, és ezzel az élmezőnybe tartozik az Európai Unióban, eddig egyetlen riasztást sem adott a Safety Gate platformon, ami annak bizonyítéka, hogy az illetékes hatóságok nem törődnek azzal, hogy a lakosság megfelelő minőségű védőfelszereléshez jusson.
 

 

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie