×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Orban: A kormány azt szeretné elérni, hogy ingyen osszanak maszkot

2020.04.23 - 12:41
Megosztás:
Orban: A kormány azt szeretné elérni, hogy ingyen osszanak maszkot
A kormány megoldást próbál találni arra, hogy ingyen szájmaszkokat biztosítson azoknak a fertőzésveszélynek kitett személyeknek, akik minimálbérből élnek - mondta csütörtökön Ludovic Orban.

A miniszterelnök a Cantacuzino Orvosi-Katonai Kutatóintézetben tett látogatása alkalmából úgy nyilatkozott, miután a termelők megkapják a jóváhagyást a védelmi minisztériumtól, jelentősen megnő a szájmaszkok hazai gyártásának kapacitása. A kiskeresetű, fertőzésveszélynek kitett személyek a kormány tervei szerint ingyen fogják kapni a szájmaszkokat - mondta Orban.

Ugyanakkor megerősítette Virgil Popescu gazdasági miniszter korábbi állítását, akinek becslése szerint májusban a romániai szájmaszk-gyártás eléri a napi egymillió darabot. Május 15-éig, vagyis a maszkviselés kötelezővé válásának dátumáig jelentősen meg kell növelni a gyártási kapacitást, és külföldi forgalmazóktól tartalékokat is be kell szerezni, tette hozzá a kormányfő.

Orban köszönetet mondott azoknak a cégeknek, amelyek az eredetileg értékesítésre beszerzett maszkok millióit ingyen, vagy éppen csak beszerzési áron adták tovább közszolgálati célokra.

Klaus Iohannis államfő szerdán jelentette be, hogy május 15-étől kezdődően mindenkinek kötelező lesz maszkot viselnie a tömegközlekedési eszközökön és a beltéri nyilvános helyeken.

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Több romániai koronavírusos beteget szállítanak pénteken Ausztriába és Lengyelországba
A pénteki nap folyamán több súlyos állapotban lévő romániai Covid-beteget szállítanak át ausztriai és lengyelországi kórházakba - közölte Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.
Cookie