×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
H1

Ökumenikus ima Szatmárnémeti lakóiért és a város fejlődéséért

2022.01.14 - 07:30
Megosztás:
Ökumenikus ima Szatmárnémeti lakóiért és a város fejlődéséért
Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Kilenc egyházi felekezet lelkipásztora jelen volt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács szervezésében immár második alkalommal megtartott újévi ökumenikus imán, melynek ezúttal is a megyeszékhelyi Iparosotthon adott otthont.

A szatmárnémeti, Ştefan cel Mare utcai épület nagytermében megtartott csütörtöki ökumenikus eseményen a szatmárnémeti felekezetek képviselői, politikusok és a civilek egyaránt jelen voltak, írja egy, az eseményről kiadott tájékoztatójában a városháza sajtóosztálya. Mint azt megnyitójában Dohi-Trepszker Lilla városi tanácsos (RMDSZ), a rendezvény kezdeményezője elmondta, a felgyorsult világban rengeteg impulzus ér mindenkit, amelyek közül nehéz eldönteni, mi is a legfontosabb. „Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő választ, az idő is korlátozott, ezért kérjük az év elején a Fennvalótól, hogy adjon bölcsességet a döntéseinkhez” — mondta köszöntőbeszédében.

Családmodellek válsága

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a keresztény értékrend megőrzésének a fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében.
„Miután a francia forradalom utáni zűrzavaros időszakot követően a helyükre kerültek a dolgok, a társadalmi normák alapjait pedig ismét a keresztény értékrend határozta meg, sokan úgy vélték, a kétezer éves keresztény Európa biztos lábakon áll. De alig több mint 200 évnek kellett eltelnie, és ismét azzal kell szembesülnünk, hogy bizonyos érdekcsoportok szellemi és fizikai támadást indítanak hitünk és a keresztény értékrend ellen. A neoliberális nyugati társadalom sajtótermékeinek, a közel-keleti és afrikai iszlám csoportoknak a keresztények ellen indított akciói ma már mindennaposak, és ha nem fordítunk kellő figyelmet erre, könnyen lehet, hogy a megszokott világunknak és Európa hagyományos identitásának rövidesen búcsút mondhatunk. A társadalom alapját képező hagyományos családi modellek válságát éljük, ahol egyes politikai köröknek a legfontosabb a törvénybe foglalása annak, hogy a férfiak is szülhetnek, hogy az érzékenységre hivatkozva megtiltsák a Szent Miklóstól eredő Mikulás szó vagy a „boldog karácsony” köszöntés használatát. Ha azt akarjuk, hogy utódaink számára a férfi és a nő közötti házasság legyen a természetes, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanunk mindannyiunknak, egyházi vezetőknek, politikusoknak és civileknek erre és az emiatt szükséges válaszlépésekre. Nincsenek illúzióim a tökéletes politikai egyetértéssel kapcsolatban, az azonban meggyőződésem, hogy vannak olyan témák, amelyeknél nincs helye a vitának. A keresztény értékrendünk megőrzése pedig egy ilyen téma.
Ezért arra kérem az Istent, hogy adjon nekünk elég bölcsességet, hogy együtt tudjunk tenni a hit megőrzéséért, és annak ellenére, hogy különböző felekezeteket és pártokat képviselünk, minden évben össze tudjunk gyűlni, és együtt imádkozzunk városunkért és annak minden polgáráért, hogy imáinkkal és főleg tetteinkkel olyanná tudjuk tenni Szatmárnémetit, ahol otthon érezzük magunkat” — jelentette ki a városvezető.

Imát mondtak

A polgármester beszédét követően imát mondott Szatmárnémeti lakóiért és a város fejlődéséért Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök, Dumitru Roman és Pallai Béla román és magyar ajkú görögkatolikus esperesek, Chiş Alexandru ortodox parókus, Kiss József református lelkész, Danciu Ioan pünkösdista és Kovács József baptista lelkipásztor, valamint Pálffy Anna-Mária unitárius és Illyés Sándor evangélikus lelkész.

Princz Csaba

 

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie