×
2022. 08 16.
Kedd
Ábrahám
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.82 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

Nyílt nap a közösségi kertben

2021.09.08 - 09:15
Megosztás:
Nyílt nap a közösségi kertben
Nagyszerű hangulatban telt a Szatmárnémeti Közösségi Kert szombati nyílt napja: profi és kezdő kertészek találkoztak, ismerkedtek, beszélgettek, kértek és adtak tanácsokat.

A helyi érdeklődők mellett egy népesebb csoport érkezett Nagyváradról — az ottani Péter Bácsi Kertje nevű közösségi kert tagjai. A váradiak a sajtóban olvastak a szatmárnémeti közösségi kertről, és eljöttek szétnézni, ismerkedni, mivel ők nem túl rég kezdtek. Mindkét kert egyébként felajánlás alapján működik: a szatmárnémetihez a Hans Lindner Alapítvány biztosítja a telket, míg a váradit egy magánszemély ajánlotta fel. Előbbi 13 ár körülbelül, utóbbi ennél jóval nagyobb, közel 2 hektár, ezért a nagyváradiak a közösségi kertészkedés mellett igyekszenek más típusú gazdálkodási módokat is bevezetni a Gomba (Macskadomb) közelében levő telkükön.

hirek/2021/szeptember/08/nyilt-nap7.jpg


A Szatmárnémeti Közösségi Kertet Fülöp Tihamér biológus, ötletgazda mutatta be. Elmondta: a kijelölt 11 (egyenként kb. féláras) parcella mellett hagytak helyet a spontán növényzetnek is, hogy pl. a beporzóknak kedvezzenek, akiket egy darázsgarázzsal is próbálnak rábírni arra, hogy itt végezzék hasznos munkájukat. A szatmárnémeti kertben természetbarát kertészeti módszerekkel dolgoznak. Szigorú szabály csak egy van: tilos a vegyszerek használata. Tavasszal a csigák, nyár vége felé, azaz mostanában pedig a külföldről behurcolt márványpoloskák jelentenek gondot. A csigák ellen elsősorban sörcsapdákkal próbáltak védekezni a kertészkedők, a poloskák ellen pedig, mint kiderült, hiába vetettek be természetbarát eljárásokat (olajok, szappanos vizek stb.), az ellenálló rovarok nem tágítottak. Így maradt a legősibb eljárás: az inváziós faj egyedeinek kézzel való összeszedegetése. A szatmári kertben törekszenek tájfajta, a helyi körülményekhez alkalmazkodott zöldségfajtákat termeszteni, mivel ezek ellenállóbbak, és vegyszerezés nélkül is képesek jó termést adni. Szó esett emellett beporzásról, keresztezési módszerekről, mulcsolásról, növényvédelemről stb. A nyílt nap résztvevőit a házigazdák megajándékozták egy-egy „kezdőcsomaggal”, azaz helyi tájfajta magokkal, melyekkel akár egy kezdő kertész is nekivághat a munkának.
A váradi kezdeményezést Bordás Szabolcs mutatta be, aki elmondta: egy több tíz éves, már „beállt” gyümölcsöst is kaptak, így a zöldségtermesztés mellett lekvár- és pálinkafőzéssel is foglalkoznak. APéter Bácsi Kertjében készült szilvalekvárból hoztak is kóstolót.

hirek/2021/szeptember/08/nyilt-nap1.jpg


A Péter Bácsi Kertjének névadója Czilli Péter, aki hosszú ideig gondozta feleségével a közel 2 hektárnyi területen fekvő, biodiverzitásban gazdag, álomszép kertet. Halála után a családja a közösségre bízza ennek a kertnek a fenntartását, továbbgondolását. A kertben magaságyások, tanösvény, szántott terület, közösségi terek, kalandos játékokra alkalmas területek is vannak.
Szép volt az idő, jó volt a hangulat, a kertészek pedig megállapodtak abban, hogy a jövőben is tartják majd a kapcsolatot egymással.

hirek/2021/szeptember/08/nyilt-nap5.jpg


Az eseményt a Bethlen Gábor Alap, illetve a Hans Lindner Alapítvány támogatta.

 

Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.
Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél
Végleg dugába dőlni látszik az „egy óra alatt kivitelezhető megoldás.” Jelen állás szerint soha nem lesznek elvíve a betontömbök a szatmárzsadányi vasúti átkelőtől. Nincs törvényes lehetőség.
Tüntetés volt szombaton a körgyűrűnél
A tranzit suhan a körgyűrűn, de a lokális forgalom továbbra is akadályozva van miatta: betontömbökkel zárták el pénteken a zsadányi vasútátkelőt. Kétszáz ember tüntetett szombat délután emiatt a helyszínen.
Cookie