×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Négy bölcsi nyit Szatmárnémetiben

2020.06.19 - 08:14
Megosztás:
Négy bölcsi nyit Szatmárnémetiben
A legutóbbi vészhelyzeti szabályok lehetővé teszik az állami bölcsődék megnyitását is, négy kisdedóvót nyit meg július elsejétől az ezeket koordináló Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS).

Nyitni fog a Tisa sétány 8. szám alatti Ţara Minunilor bölcsőde, a Lucian Blaga út 121. szám alatti Degeţica bölcsőde, a Lucian Blaga 19/a szám alatti Harap Alb és a Batizi úti Mica Sirenă bölcsőde.

Az ilyen helyeken és jelen helyzetben megszokott higiéniai intézkedések mellett szabály, hogy egy-egy bölcsődei nagycsoportban legtöbb kilenc, kiscsoportban pedig legtöbb hét gyerek lehet jelen. Az igény a bölcsődei foglalkozások iránt teljes létszám megléte és az összes bölcsőde nyitva tartása esetén is nagy, nem elég a helyek száma akkor sem, amikor teljes létszámú csoportok vannak. A DAS úgy próbál meg igazságot tenni azok között, akik bölcsődébe vinnék a csemetéjüket, hogy azokat részesíti előnyben, akiknek dolgozni kell menniük, és a családban nincs más hozzátartozó, akire rábízhatnák a gyereket.

A város többi bölcsődéje, a Punguţa cu doi bani, a Dumbrava minunată és az Albă ca Zăpada várhatóan július 15-én fog nyitni, de hogy mekkora létszámú csoportokkal, az még kérdéses.

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie