×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk a maszkokat

2020.09.01 - 15:00
Megosztás:
Nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk a maszkokat
Egészségügyi szakemberek hívják fel a figyelmet arra, hogy ha nem megfelelő módon tároljuk a védőmaszkjainkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy saját kezünkkel betegíthetjük meg magunkat.

Romániai szakorvosok hangsúlyozzák, hogy a nadrágzsebben, táskában tárolt, csuklón viselt, fertőtlenítés, illetve mosás nélkül használt egészségügyi maszkok már nem védenek meg bennünket a vírustól. A szakemberek szerint amennyiben nem tároljuk szakszerűen a maszkokat, és nem alkalmazzuk őket helyesen, más típusú fertőzéseknek is könnyedén kitesszük magunkat. 

Adrian Marinescu epidemiológus főorvos külön kiemelte, hogy ne használjunk napokon át egy maszkot. Elmondása szerint sok más kórokozót begyűjthetünk így, mert nemcsak a SARS-CoV-2 fertőz, hanem mindazok a baktériumok, vírusok is, amelyek rákerülnek a maszkra. Éppen ezért elengedhetetlen a maszkok rendszeres cseréje és amennyiben lehetséges, azok fertőtlenítése és mosása. 

Az egészségügyi szakemberek ismét felhívják a lakosság figyelmét a járványügyi szabályok betartására, amelyek a koronavírus-fertőzés, illetve más vírusok és baktériumok terjedésének megelőzését szolgálják. Virgil Musta temesvári főorvos is, aki országosan ismertté vált a COVID-19-cel diagnosztizált betegek hatékony kezelése kapcsán, azt hangsúlyozta, hogy a három alapszabályt szigorúan be kell tartani: „Három szabály létezik, amelyek betartásával megvédhetjük magunkat: a maszk helyes viselése, távolságtartás, valamint a kéz higiéniája. Ha nem figyelünk oda ezekre a szabályokra még jobban az iskolai év megnyitásának közeledtével, akkor tragikus lesz a helyzet” — figyelmeztetett a járványügyi szakember.

Virgil Musta szerint tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy a műtéti maszkot meghatározatlan ideig viselhetik, mert nem lesz következménye annak, hogy hetekig használják. A főorvos szerint a műtéti maszkot legfeljebb négy órán keresztül szabad viselni, és ha nedves lesz, akkor akár annál gyorsabban is le kell cserélni. A maszkviselésről Musta elmondta, hogy amennyiben a szakértői ajánlások sorrendjét vesszük figyelembe, a legjobbak az FF3 és FF2 típusú maszkok, ezeket követi a helyesen, legfeljebb négy órán keresztül használt műtéti maszk, majd a különféle textilanyagokból készült maszkok. 

A helyes maszkviselés az iskolai év közeledtével ismét kiemelt témává válik. A járványügyi szakemberek arra buzdítják a szülőket, hogy gyerekeiknek is hangsúlyosan hívják fel a figyelmét a maszkok fontosságára, illetve azok helyes és szakszerű alkalmazására, továbbá a higiéniai szabályok betartására.
 

A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Bukarestben elérte a 14,2 ezreléket a koronavírussal diagnosztizáltak aránya
Bukarestben hétfőn elérte a 14,2 ezreléket a koronavírussal fertőzöttek aránya az utóbbi 14 napra számítva - derül ki a fővárosi közegészségügyi igazgatóság honlapján közzétett adatokból.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie