×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

„Metropoliszövezet”-káosz

2020.05.22 - 19:02
Megosztás :
 • „Metropoliszövezet”-káosz
  A némileg lecsillapodott szatmári kedélyeket újra felszította dr. Raed Arafat körlevele, melyben megerősíti: a municípiumok 30 kilométeres vonzáskörzetében nyilatkozat nélkül lehet közlekedni.

  Azok, akik metropoliszövezetben laknak, nem kell kitöltsék a saját felelősségre tett nyilatkozatot amikor egyik településről a másikra utaznak — a hatályba lépett rendelet nem teljesen pontos megfogalmazása már egy héttel korábban hatalmas vihart kavart minden közösségi térben s megkezdődött a vita: Szatmárnémeti metropoliszövezet-e vagy sem? Aztán a központi hatóságok pontosították, mit is értettek ők a „metropoliszövezet” megfogalmazás alatt: a nagyvárostól — esetünkben Szatmárnémetitől — mért 30 kilométeres körzetben lévő településeket. Aztán a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal közölte döntését, miszerint Szatmár megyében jelen pillanatban egyetlen nagyobb település vonzáskörzetében sincs jogilag kialakítva vonzáskörzeti metropoliszövezet, így a vészhelyzet idején mindenkinek ki kell töltenie a nyilatkozatot, amikor elhagyja lakótelepülését.

  A döntés fölött voltak ugyan morgolódások, méltatlankodások és értetlenkedések, de a kedélyek lecsillapodtak s mindenki töltögette a nyilatkozatokat. Aztán pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság körlevélben értesítve a megyékbeli kormányhivatalokat, ismételten megerősítette: nyilatkozat nélkül lehet közlekedni a municípiumok 30 kilométeres vonzáskörzetében (a megyehatár meghaladása nélkül) — ujjongani azonban még meg kell, ugyanis a szatmári prefektusi hivatal jövő hét elején dönt ismét arról, megyénkben ez a vonzáskörzetesség „kivitelezhető-e” vagy sem.

  Radu Bud kormánymegbízott szerint ugyanis Szatmárnémeti és Nagykároly vonzáskörzete lefedi szinte az egész megyét, pár település esik csak ki a 30 kilométeres övezetből, „s így az ott lakók diszkriminálva lennének. Arról már nem is beszélve, ha a 30 kilométert számoljuk Szatmárnémetiből Pusztdaróc felé, a vonzáskörzet átnyúlik Magyarországra. Hétfőn ülünk össze megbeszélni, hogy ez a szabályozás nálunk alkalmazható-e vagy sem. Addig is mindenki töltse ki a nyilatkozatot, amikor elhagyja lakótelepülését” — mondta.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie