×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Publicisztika

Megváltozott gyerekjátékok

2020.08.01 - 17:27
Megosztás:
Megváltozott gyerekjátékok
Kecskésék egy lakótelepi tömbház első emeletén laknak, az erkélyük egy nemrég felszerelt játszótérre nyílik.

Kecskés könyveléssel foglalkozik, a felesége megrendelésre készít ajándéktárgyakat (nem hivatalosan). Mivel egész nap otthon vannak, ha az időjárás úgy engedi, sokat ülnek az erkélyen, néha kíváncsisággal figyelik a játszadozó gyerekeket, néha bosszankodnak azon, hogy mennyire másak a mai gyerekek, mint amilyenek ők voltak.

Eddig is látták, de nem tették szóvá egymás között, hogy egyre kevesebb gyerek megy ki a játszótérre, azok pedig nem ordítoznak, nem kergetik egymást, nem tiporják el a gyengébbeket… Előbb azt hitték, hogy a járvány miatt maradnak otthon, hogy végre megértették a szülők, hogy óvakodni kell attól, hogy megfertőződjenek, majd megfertőzzenek másokat. Biztosan van hasznos elfoglaltságuk otthon is, hiszen a tanévet úgy-ahogy lezárták, azt azonban nem lehet elmondani, hogy az online oktatással minden gyerek elsajátította a tananyagot. Aki tanulni akar, kihasználja az időt, jól beosztja, hogy mennyi időt tölt játékkal és mennyit tanulással.

— Nem hiszem, hogy a járvány miatt maradnak otthon — keresi a választ Kecskésné. — Láthatod, hogy jönnek-mennek az emberek. A lépcsőházban is állandó a zaj, a hangoskodás, nem tudnak megnyugodni az emberek. A televízióban is folyton arról beszélnek, hogy nagyon kevesen tartják be a szabályokat.

— Nézd azt a néhány gyereket ott, a fa alatt! — figyelmeztet Kecskés. — Ott ülnek azon a játékon — nem tudom, minek nevezik —, és úgy telik el húsz perc, egy félóra, hogy nem szólnak egymáshoz. Úgy el vannak foglalva a telefonjaikkal, hogy semmi másra nem koncentrálnak. Én gyerekkoromban már rég belefáradtam volna a hallgatásba. Egy ezzel a témával kapcsolatos televíziós beszélgetésben hallottam, hogy azok az emberek, akik több időt töltenek el egymással, és nem beszélnek, valamilyen pszichiátriai problémával küzdenek. Ezek a problémák komoly következményekhez vezetnek, ha nem figyelnek fel rájuk időben. Lehet, hogy ezek a gyerekek most jól elvannak — mondhatnám azt, hogy magukkal —, de később komoly párkapcsolati problémák fognak jelentkezni náluk.

— Azt mondják, ne foglalkozzunk mi a fiatalok dolgával, tudják ők, hogy mit akarnak, mi a dolguk, és mit kell tenniük. Én ezzel nagyon egyetértek. Amikor mi fiatalok voltunk, ha valamit tiltottak, megtettük titokban. A lényeg az lenne, hogy a gyerekek előtt fel kellene mutatni a választási lehetőségeket. Meg kellene számukra tanítani, hogy milyen lépés milyen következményekkel jár. Én azonban attól tartok, hogy erről már lekéstünk. Azok sem tudják, mi a jó választás, akiknek példát kellene mutatni. Nemcsak a gyerekek vesznek el a hallgatásban, hanem a felnőttek is. Egy generáció úgy nőtt bele ebbe az életformába, hogy észre se vette. Nem akarok általánosítani, mert nem mindenki került be a zsákutcába, de nagyon sokan nem beszéltek egymással, mert mindenki a televízióra figyelt, vagy valaki a családból pihenni akart, fájt a feje, meg sok más olyan ok miatt, ami valójában csak magyarázkodás volt arra, hogy miért nem.

Kecskés a feleségével ott áll az erkélyen, figyelik a játszóteret, s valóban nemcsak a fiatalok vannak elfoglalva a telefonjaikkal, hanem a felnőttek is. Visszagondolnak a gyerekkorukra, amikor a játék hangos volt, és nem volt megállás egy pillanatra sem. A fiúk a labdát rúgták, a lányok társasjátékkal foglalták el magukat — ebből sem hiányzott a mozgás —, és ami különös figyelmet érdemel: énekeltek. No, de ahogy Kecskésné mondja: nem kell foglalkozni a fiatalok dolgával. Arra azonban odafigyelt, hogy a játszótéren elhelyezett nem igazán olcsó játékszereket nagyon kevesen használják. Mintha ezeket az eszközöket kinőtte volna már a mai gyerektársadalom. Számukra ez már nem korszerű. Nehéz lenne eldönteni, hogy mi az, amire le kellene cserélni ezeket az eszközöket. Remélhetőleg nem a telefon az egyetlen megoldás. Tudja-e valaki, mi lenne az a játék, amivel meg lehetne mozgatni a gyerekeket? Kecskés és Kecskésné ösztönösen egy irányba tekintenek. Most már vitathatatlan számukra, hogy egy generáció észrevétlenül nőtt bele ebbe az életformába.

A játszótérre egymás kezét fogva érkezett meg két fiatal. Elsétáltak egy padhoz, leültek, elővették a telefonjaikat, és szótlanul, egymást figyelmen kívül hagyva bámulták azok képernyőit.

Elek György

 

Tudás- és érzelemmentesen
Az egyik hírportálon olvastam a napokban, hogy a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen megszűnik az esztétika kar, amit azzal indokolnak, hogy nincs rá igény, az ott szerzett diplomával nem lehet jól fizető álláshoz jutni.
A jónak tűnő középút áldozatai
Mindig tiszteltem azokat, akiknek volt mindenről saját véleményük, és abból nem engedtek, bármi történt.
Az otthon az, ahol élünk
Imre több mint húsz éve költözött be faluról városra. Ez idő alatt nagyon megváltozott olyan szempontból, hogy kissé idegenné vált számára a kerti munka, sőt, az udvarseprés és az ezekhez hasonlók is.
Cookie