×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Nagykároly

Megújul a világítás a református temetőben

2020.10.17 - 15:12
Megosztás:
Megújul a világítás a református temetőben
Az utóbbi napokban elkezdték a nagykárolyi református temető közvilágítási rendszerének a bővítését és felújítását, illetve a vízvezetékrendszer bővítését is.

„Bár november elsejéig nem végeznek a munkálatokkal, a reformáció ünnepére, illetve a halottak napjára mindent elkövetünk, hogy a temetőbe kiérkezőknek ne a sárban közlekedve kelljen megközelíteniük szeretteik sírját” — nyilatkozta a munkálatokról a kezdeményező, Varga Norbert vállalkozó.

Az Alconor vállalat tulajdonosa volt az ötletgazdája ennek a beruházásnak, melynek keretében több mint 30 lámpaoszlopot helyeznek ki a temető területén. Mivel az elektromos áramot a földben elhelyezett kábeleken vezetik az oszlopokhoz, ezzel egyidejűleg a vízvezetékrendszert is kibővítik, így a meglévő kutak mellett új csapokat alakítanak ki. Körülbelül hat új csapot helyeznek ki, mondta a vállalkozó.

A beruházás összértéke nagyjából 15–18 ezer euró. Varga Norbert elmondta, hogy nagyon örül, hogy végre megvalósul ez az elképzelés, hiszen erről már hosszabb ideje folytatnak egyeztetéseket, és most jött el az ideje annak, hogy a beszédet végre tettek kövessék.

Kovács Jenő polgármester a helyszínen egyeztetést folytatott Tolnay István kertvárosi és Tukacs József belvárosi lelkipásztorral is. Elhangzott, hogy szükség lesz a ravatalozó rész felújítására és korszerűsítésére is, de felmerült a kistemplom bővítésének lehetősége is.

Egy másik nagykárolyi vállalkozó, Mold Máriusz egy lapidárium kialakítását ajánlotta fel a nagykárolyi református egyháznak, illetve a városvezetésnek. Erről a munkálatról is beszéltek a jelenlévők, s mint mondták: elő kell készíteni a megfelelő terepet mindehhez, hiszen a felajánlás során Mold kikötötte, hogy csak akkor biztosítja a sírköveket, ha azok megóvását garantálni tudják.

Visszafogott rendezvénnyel ünnepeltek Nagykárolyban
Vasárnap az egész országban rendezvényeket tartottak annak az emlékére, hogy 1945. október 25-én a Román Hadsereg felszabadította Nagykárolyt a fasizmus rémuralma alól.
Nagykárolyban is megalakult a tanács
Letette az esküt Kovács Jenő polgármester, valamint Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai, kedden pedig a szakbizottságok megalakításán kívül az alpolgármester személyéről is döntenek.
El akart „szökni” a kórházból a koronavírussal diagnosztizált páciens
A megye fertőzöttségi rátája 1,18-ra emelkedett, az új esetek között diákot is jegyeztek, egy páciens meg akart szökni a kórházból.
Cookie