×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Megtörtént a vezetőségváltás a prefektúrán

2022.02.18 - 08:31
Megosztás:
Megtörtént a vezetőségváltás a prefektúrán
A kormány döntése értelmében Radu Roca Szatmár megye új prefektusa, míg Romeo Pop és Altfatter Tamás az alprefektusi feladatokat látja el. Tegnap ünnepélyes keretek között zajlott az eskütétel, mindhárman megígérték, hogy a lakosság szolgálatában állnak.

Ünnepélyes keretek között iktatták be tegnap Szatmár megye új kormánymegbízottját, a tisztséget a szociáldemokrata párti (PSD) Radu Roca tölti be, a leköszönő RMDSZ-es Altfatter Tamás Ferenc pedig alprefektusi feladatokat lát el ezentúl, csakúgy, mint a Nemzeti Liberális Párt színeiben tisztséghez jutott Romeo Pop. Az eskütételek távértekezlet formájában zajlottak az új prefektusi hivatal gyűléstermében, ezt követően szólaltak fel az érintettek és a meghívott vendégek; a PSD képviselői győzelemnek nevezték a megkaparintott tisztséget.
Radu Roca beszédében elmondta, hogy a prefektusi tisztség megtiszteltetés, ugyanakkor felelősségteljes is. Ezenkívül hosszasan köszönte meg a PSD-s kollégáinak, Mircea Govor pártelnöknek a neki szavazott bizalmat. Kihangsúlyozta, hogy „a mostani tisztség politikai, a PSD névjegyével, de biztosíthatok mindenkit arról, hogy Szatmár megye minden lakosának prefektusa leszek, nemzetiségtől, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül. Biztosíthatom önöket, hogy számíthatnak rám, nyitottabb leszek a polgármesterek és a lakosság irányába is, akiket szolgálunk.” Roca ígéretet tett a területi közigazgatási egységek vezetőinek, hogy támogatja őket a lakosok érdekeit szolgáló projektjeik megvalósításában.
Ezt követően az alprefektusi tisztségétől megváló Radu Bud mondott beszédet, melyben kihangsúlyozta, hogy 2019-ben, amikor harmadjára visszatért a prefektusi tisztségbe, azzal a gondolattal érkezett, hogy folytassa azokat a projekteket, amelyeket félbehagyott, de akkor még nem lehetett előrevetíteni mindazt, ami következett világszerte. „Nehéz időszakot éltünk át, amit a pandémia okozott, de azt mondom, minden rosszban van valami jó. Jó az, hogy kiváló emberekkel találkoztam, akik áldozatkészek voltak, nemcsak a prefektúra alkalmazottaira utalok, hanem a belügyi alkalmazottakra is. Tavaly aztán a PNL támogatásával — mely pártnak egykor tagja voltam — megbíztak azzal, hogy alprefektus legyek” — fogalmazott Bud, aki Radu Rocának azt mondta, a prefektusi tisztség egy megtiszteltetés, megérzi majd a saját bőrén, mit jelent a lakosság szolgálatában állni. Altfatternek pedig azt mondta, tudja, hogy mennyire vágyott a prefektusi tisztségre, és gratulált ahhoz, hogy a tisztséget megkapva tökéletesen teljesítette is feladatát. Romeo Popnak is sok sikert kívánt alprefektusi munkájához. „A prefektus, ha úgy tetszik, egy villámhárító, akin lecsapódik minden társadalmi elégedetlenség, sokszor a törvényes kompetencia nem elég, a tisztséget betöltő személy tehetsége kell egy-egy probléma megoldásához. Az új csapat pozitív előjellel indul, hiszen három hete avattuk fel az új épületet” — emlékeztetett Radu Bud.
Romeo Pop is köszöntötte a megjelenteket, ő is elmondta, hogy együttműködik majd mindenkivel, és bátran lehet hozzá fordulni, igyekszik majd segíteni mindenkinek.

hirek/2022/februar/18/impakt-prefektura-fbfotoja.jpg
Fotó: Szatmár Megyei Prefektúra/Facebook

 

Támogatásáról biztosította Rocát

Altfatter Tamás alprefektus elmondta, hogy sokan ismerik tevékenységét, sok helyzetet kellett megoldaniuk az elmúlt évben, de igyekeztek mindenre törvényes kereteket találni. Beismerte, hogy nehéz évük volt, s azt is, hogy talán könnyebb prefektusnak lenni, amikor nem kell pandémiát kezelni. Elmondta, hogy jó együttműködése volt a belügyminisztérium alárendeltségeivel és a közegészségügy munkatársaival. Meglátása szerint sikerült jól kezelni a pandémiát, folyamatosan rendelkezésre álltak a szükséges dolgok a kórházakban, hogy a koronavírusos személyeket kezelhessék. Az oltás tekintetében ő személy szerint azt vállalta, hogy 100 ezer szatmárit immunizálnak, s a helyi hatóságok együttműködésének is köszönhetően 130 ezer személy kapta meg a koronavírus elleni oltást. A leköszönő kormánymegbízott hozzátette, hogy nyitott, bizalmi kapcsolata volt a megye polgármestereivel, s mindig arra törekedett, hogy megtalálják a jó megoldást. Kihangsúlyozta, hogy számára nem számított a politikai hovatartozás, mindenkinek igyekezett segíteni, törvényes keretet találni az adódó problémák megoldására. Az elmúlt év megvalósításai közé sorolta a megyeközponti körgyűrű eddig átadott szakaszát, a megyei utak karbantartását, javítását, amit a megyei tanács, illetve a fejlesztési minisztérium támogatott. Az egyik legfontosabb megvalósításaként tartja számon, hogy sikerült befejezni a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal új székhelyét, amit három hete használatba is adtak. Ennek megvalósításában nem nevezett meg senkit, mindenkinek, aki hozzájárult, megköszönte a hozzájárulást. „Megtiszteltetés volt számomra, hogy prefektus lehettem, bár nem egy könnyű időszakban töltöttem be ezt a tisztséget. Köszönöm kollégáimnak az együttműködést, a bizalmat, a politikai támogatást, a parlamenti képviselők bizalmát. A kinevezésemkor sokan azzal vádoltak, hogy részrehajló leszek az RMDSZ-esekkel, ám egy hónappal tevékenységem után ezek a hazugságok feledésbe merültek. Minden polgármester ugyanolyan bánásmódban részesült, megkapták az engedélyeket, jóváhagyásokat, ha az elénk terjesztett dokumentációk a törvény betartásával lettek kidolgozva” — emlékeztetett Altfatter, felhívva a prefektus és alprefektus társa figyelmét arra, hogy bár a kinevezés politikai alapon történik, de nem szabad megfeledkezni a közigazgatási törvénykönyv előírásairól, melyek pontosan meghatározzák tevékenységüket, kötelességeiket, azok pedig egyáltalán nem politikai jellegűek. Végezetül gratulált kollégáinak, s Rocát együttműködéséről biztosította, felajánlva az elmúlt 8 évben szerzett tapasztalatait.

Le kell vetni a politikai ruházatot

Mircea Govor, a PSD megyei elnöke kijelentette, hogy büszke arra, hogy Roca lett a prefektus, és bevallotta, hogy a kormánykoalíció egyezségének ellenére sokat küzdött azért, hogy Szatmár megyének PSD-s kormánymegbízottja legyen. Elmondta: biztos abban, hogy modellértékű prefektus lesz Radu Roca, Altfatter esetén pedig elismerte, hogy kiegyensúlyozott vezető volt, amiért minden tiszteletet megérdemel.
Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere gratulált a kinevezésekhez, kihangsúlyozva, hogy Altfatter Tamás egy év alatt megmutatta, hogyan lehet hatékonyan tevékenykedni a közigazgatásban, cirkuszok nélkül. A kinevezett prefektusnak azt mondta, nem lesz könnyű a mostani tisztség, nagy elvárásai vannak irányába, s fontos, hogy mindenki prefektusa legyen.
Adrian Cozma PNL-s parlamenti képviselő elmondta, hogy a változás remélhetőleg jó irányba viszi a megye lakosainak életét, ám fontosnak tartja azt is, hogy a tisztségviselők elhagyják a politikai ruházatot, s az egyensúlyra törekedjenek minden megnyilvánulásukban.
Pataki Csaba megyei tanácselnök, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke először megköszönte Altfatter Tamásnak az eddigi munkáját, aki a lehető legnehezebb időszakban vette át a prefektusi tisztséget. Elmondta, hogy a pandémia legnehezebb időszakában is helytállt, gyorsan és hatékonyan oldotta meg az intézmény átköltöztetését is a több évtizednyi várakozás után megépült új székhelyre. Pataki emlékeztetett arra, hogy Altfatter több mint 8 éve látja el feladatát, biztosítva a stabilitást és a szakmaiságot a prefektúrán. Tudjuk, hogy alprefektusként ezentúl is számíthat rá minden szatmári, hiszen nem a funkció határozza meg az emberi értéket. Külön köszönet Radu Budnak is munkájáért, aki ugyancsak az instabillá váló politikai erők áldozata” — fogalmazott Pataki Csaba, és azt kívánta Radu Rocának, hogy legyen könnyebb mandátuma, mint Alfatternek volt. „Igaz, hogy ez egy politikai kinevezés, de mostantól saját lábra kell állni, s a Bibliát a közigazgatási törvénykönyvre kell cserélni, s annak előírásai alapján végezni ezt a munkát” — üzente a frissen kinevezett prefektusnak és alprefektusnak Pataki Csaba.

Sógor Beáta

 

 

Ismét Szatmárnémetibe látogat a nép ügyvédje
A nép ügyvédje a Nagyváradi Területi Iroda képviselőin keresztül fogadóórát tart Szatmár megyei lakosok számára a hét közepén Szatmárnémetiben. A jogi segítségnyújtó szolgáltatás igénybevételéhez előzetesen be kell jelentkezni.
Szatmárnémetiben a Nép Ügyvédje
2024. január 25-én, csütörtökön 10.30 órai kezdettel a Nép Ügyvédje intézmény Nagyváradi Területi Irodája újabb meghallgatásokat szervez Szatmárnémetiben.
Bejelentették, hogy készek a télre: elkezdett havazni
A prefektúrán jelentették be hétfőn, hogy megyei utak és országutak szintjén fel vannak készülve a télre és a havazásra, pár percre rá elkezdett hullani a hó.