×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Mi újság?

Turc: csatornafektetési munka okozott földcsuszamlást?

2022.11.24 - 07:14
Megosztás:
Turc: csatornafektetési munka okozott földcsuszamlást?
Szakértő fogja megállpítani: van-e összefüggés a talajmunka és a házak megrepedése között, s ha van, akkor a tervezés, vagy a kivitelezés az oka
Múlt hét végén jelezte három turci család a polgármesteri hivatal felé, hogy repedések keletkeztek a házukon és azt gyanítják, hogy ezt az utcájukban zajló csatornafektetésen dolgozó nehézgépek okozták.

Talajszakértőt hív Turcra a község polgármesteri hivatala, miután repedések keletkeztek három Dâmbeni utcai ház falában, gyaníthatóan amiatt, hogy csatornafektetési munkákat végez az utcában egy botoşani cég és ott nehéz munkagépek dolgoznak. A munkálatokat leállították.

hirek/2022/november/t-2.jpg

Helyszíni vizsgálat

A szakértő bevonásáról azt követően döntött a turci községvezetés, hogy hétfőn Radu Roca prefektus is a helyszínen járt, akit elkísért Leitner János Apaserv-vezérigazgató is, mint a csatornázási munka megrendelője és kedvezményezettje, kivizsgálni a helyzetet. Radu Roca azt kérte, sürgősen üljön össze a turci vészhelyzeti bizottság, mérjék fel a károkat és tegyenek jelentést az állapotokról a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségénél, akiknek pedig az lesz a dolguk, hogy az állagromlást megállapítsák és tovább-repedést megállítsák.

hirek/2022/november/turc-csatornafektetesi-munka-okozott-foldcsuszamlast-2.jpg
A prefektussal közösen keresik a megoldást a turciak problémájára. (Fotó: Szatmár megyei prefektusi hivatal Facebook oldala)

Szakértői vélemény kell

Leitner János lapunknak elmondta, a kivitelezési munkák megkezdése előtt minden esetben végeznek talajfelmérést is a tervezési fázis idején, a maguk részéről azt fogják megnézni, hogy az adott címen történt-e ilyen. A hivatal által megkeresett szakértőnek az lesz a dolga, hogy megállapítsa: van-e összefüggés a talajmunka és a házak megrepedése között, ha van, akkor a tervezés, vagy a kivitelezés az oka, illetve hogyan kell eljárni a következőkben, hogy a munkát folytatni lehessen, de károkozás nélkül.

Biztosítás

Leitner úgy tudja, hogy a botoşani kivitelezőnek van biztosítása ilyen helyzetekre, ha tehát kiderül, hogy a munkavégzés miatt történtek a repedések, nagy eséllyel kártérítést kaphatnak a lakók.

Princz Csaba

hirek/2022/november/t-3-1.jpg

 

Kész az Apaserv pénztár, kinyitott
Ahogy azt a hónap közepén ígérték, csütörtökön kinyitott a tatarozás miatt ideiglenesen bezárt szatmárnémeti Apaserv pénztár.
Sajtóközlemény
,,A Szatmár megyei víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv, északnyugati fejlesztési régió 2014-2020” projekt jelenlegi megvalósítási szakaszainak bemutatása.
Félúton az Apaserv Rt. milliárdos projektje
Hatvanegy településen zajlanak vízvezeték-fektetési, csatornázási, szivattyúállomás-építési munkálatok a megyében, teljes az üzem az Apaserv Rt. kohéziós nagyberuházási projektjében. Összefoglalót tartottak arról, hogy állnak.
Cookie