×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmár megye

Bejelentették, hogy készek a télre: elkezdett havazni

2023.11.27 - 14:46
Megosztás:
Bejelentették, hogy készek a télre: elkezdett havazni
A bejelentést lassan a tettek is követhetik, hiszen az első hó már le is esett. (A szerző felvétele)
A prefektúrán jelentették be hétfőn, hogy megyei utak és országutak szintjén fel vannak készülve a télre és a havazásra, pár percre rá elkezdett hullani a hó.

A fenntartó intézmény szempontjából háromféle besorolású úton lehet közlekedni Szatmár megyében. Az országos közútkezelő, a CNAIR által karbantartott országutakon, a megyei tanács által karbantartott megyei rangú utakon, illetve a városok, vagy községek által karbantartott önkormányzati utakon.

Az első havazás

A prefektúrán hétfőn előbbi kettőről volt szó, az országutakkal kapcsolatban Radu Roca prefektus mondta el, hogy minden rendben lesz téli viszonyok között is, a megyei utakkal kapcsolatban Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke biztosította ugyanerről a közlekedőket. Alig ért véget a beszámoló odakint elkezdett szállingózni a hó, igaz egy – másfél órára rá el is állt, csak néhol fehérre festve a tájat, mintha csak hószínű névjegyét hagyta volna itt, a megyébe még csak ezek után beköltözni kezdő tél.

Gépek és anyagok

Megtörténtek az utolsó fázisai is a téli mentesítésre való felkészültségnek, hangzott el, az ilyenkor használt csúszásgátló anyagokból, személyzetből és gépekből is elegendő áll rendelkezésre elébe állni a télnek. Szembe fognak tudni szállni egy a hétfőinél komolyabb havazással is, hangzott el, de nem feltétlenül a lakosság által elvárt „azonnali” vagy „rögtön” tempókban.
Nagy távolságokról van szó, ha beköszönt az igazi tél, nemcsak a mentesítőknek kell felkészülteknek lenniük, hanem a lakosságnak is. Nem fognak a havazás első perceiben odaérni a hókotrók a megye legtávolabbi pontjára még úgy sem, hogy észszerűsítve van a rendszer és rövid idő alatt nagy mennyiségű hó hullik, nem lehet fekete aszfaltot biztosítani a közlekedés számára a tél minden percében, az úthálózatok minden négyzetméteren.

Az autósok is legyenek készen!

Sokat tehet a lakosság is a biztonságos téli közlekedésért és az elakadások nélküli forgalomért, ha tudatosítja, hogy télen lassabban, óvatosabban és előrelátóbban kell közlekedni mint nyáron és hogy az autók télre való felkészítése nem merül ki abban, hogy téli gumi van a kerekeken.
Pataki Csaba elmondta, az általa vezetett intézmény fennhatósága alá 840 kilométer hosszúságban tartoznak utak, ehhez mérten lettek biztosítva az ilyenkor szokásos anyagok, a szükséges járműpark gépei bevetésre készek, az éjszakai és ünnepnapi beavatkozásra is fel vannak készülve a „télelhárítók”. A prefektus a még hozzátette, a nem gépesített télvédelemmel is fel vannak készülve, adaptálódott a körülményekhez a sürgősségi ellátás és a szociális rendszer is, az ideiglenes szállók is felkészültek a hideg miatti esetleges nagyobb terhelésre.

Princz Csaba
 

„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz
A középiskolások 38%-a használta telefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon.
Épül mindkét szatmárnémeti híd
Elhárultak a bürokratikus akadályok a szatmárnémeti hidak építése előtt, zajlik is a munka, egyre „nőnek” a harmadik híd pillérei. Most az a legnagyobb probléma, hogy a gyalogoshíd miért zöld.
Jöhetnek az elektromos buszok!
„EU-s finanszírozással vásárolunk 17 elektromos autóbuszt” – jelentette be közösségi oldalán a szatmárnémeti városvezetés. Lesz építve 23 töltőállomás is ezekhez.