×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Maszkok készülnek a színház műhelyeiben

2020.04.07 - 18:26
Megosztás:
Maszkok készülnek a színház műhelyeiben
A Harag György Társulat kezdeményezésére az Északi Színház varrodái mosható egészségügyi szájmaszkok gyártásába kezdtek az elmúlt hét folyamán. Erre a hétre több mint 1300 darabot gyártottak le.

A koronavírus-fertőzés esélyét jelentősen csökkentő egészségügyi maszkokból a nehéz anyagi helyzetben levő idősek és szociális segélyezettek kapnak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatósága által szétosztott élelmiszercsomagokban.
„Régóta gondolkozunk a lehetőségeken, hogy hogyan tudnánk segíteni a járvány elleni védekezésben, illetve hogyan tudnánk társadalmilag is minél hasznosabb tevékenységeket végezni. Amellett, hogy online előadásokkal kedveskedünk a nézőknek, együttműködünk a helyi rádióval, és az oktatási tevékenységbe is szerettünk volna bekapcsolódni, valami sokkal kézzelfoghatóbb segítségnyújtásban is részt szerettünk volna venni magyarországi kollégáinkhoz hasonlóan, akik — ahelyett, hogy kényszerszabadságra vonulnának — közösségi munkák felvállalásával teszik hasznossá az intézményeiket. Van, ahol időseknek vásárolnak be a színészek és szállítják ki a termékeket a színház autóival, van, ahol maszkokat, védőfelszereléseket gyártanak a színházak, természetesen az online végzett alkotómunka mellett.

Művészeinkkel egyetértésben úgy gondoltam, hogy ehhez a kezdeményezés-sorozathoz érdemes nekünk is csatlakoznunk, ennek szellemében tettem javaslatot a Harag György Társulat nevében arra, hogy színházunk műhelyei az ilyenkor legszükségesebb hiánycikkek gyártására álljanak át. Fontosnak éreztük, hogy közönségünk és közösségünk ezekben a nehéz időkben is érezze, hogy törődünk vele, és nemcsak szellemi, lelki értelemben, de akár a szó legszorosabb értelmében is segíteni szeretnénk abban, hogy együtt könnyebben túléljük, átvészeljük ezt a nehéz időszakot. Köszönet illeti vezetőtársaimat, akik felkarolták a kezdeményezésünket, az Északi Színház varrodáit, műhelyeit és a Harag György Társulat háttérszemélyzetét, amiért legjobb tudásuk szerint igyekeztek elvégezni a rájuk bízott feladatot” — mondja Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

A hozzátartozó nélküli, 65 év feletti idősek, akik havi jövedelme nem haladja meg az 1000 lejt, kérhetik a Szociális Igazgatóság segítségét a 0748.109.853-as telefonszámon.

 

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Jutalmazták az idős házaspárokat
A vírushelyzet ellenére sem hagy fel régi jó szokásával a szatmárnémeti városvezetés, továbbra is rendszeresen megtartja azt az eseményt, melynek során oklevelet és pénzjutalmat kapnak a régóta egy háztartásban élő szatmárnémeti házaspárok.
Luxusücsörgő az új főtéren
Már rég folyik a munka Szatmárnémeti új főterén, de még mindig derülnek ki újdonságok: lesz például egy speciális kialakítású rész is, illetve a régi burkolat is vissza fog kerülni egy részre.
Cookie