×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie

2020.04.22 - 14:30
Megosztás:
Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie
Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie - jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő.

Iohannis elképzelhetőnek tartja, hogy a maszk viseléséről csak jövő évben lehessen lemondani, amikor már ellenőrzés alatt lesz a világjárvány és nem merül fel a fertőzés veszélye. Az államfő maga is arcmaszkot viselt, míg ezt bejelentette, majd levette.

Iohannis elmondta: nemsokára bemutatnak egy 'elég részletes' tervet a korlátozó intézkedések lazítására vonatkozóan - a kötelező maszkviselés ennek lesz része.

"Ne gondoljuk, hogy május 15-én minden normalizálódik. Néhány korlátozás megszűnik, sok más azonban továbbra is érvényben marad, és lépésről lépésre, a COVID-19 esetek alakulása szerint próbálunk majd beilleszkedni egy új normalitásba, mert sajnos a szakemberek, kutatók, orvosok azt mondják, hogy a vírus nem tűnik el. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk ezzel a vírussal, ezzel a járvánnyal. Ez szabadfordításban azt jelenti, hogy amint a hatóságok által kiszabott korlátozásokat visszavonják, mindannyiunk felelőssége nagyobb lesz, és gondolok itt elsősorban a veszélyeztetett csoportokra, az idősökre, más gondokkal élőkre, de mi is sokkal óvatosabbaknak kell lennünk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik nagyobb fertőzéskockázatnak vannak kitéve"- magyarázta az államfő.

Iohannis arról is beszélt, hogy május 15. után nem hosszabbítják meg szükségállapotot, s bár egy sor korlátozó intézkedés még hatályban marad, az embereknek nem kell majd nyilatkozatot tenniük arról, hogy mikor hova mennek.

Május 15-e után szabadon mehetünk majd bárhová, anélkül, hogy erről nyilatkozatot kellene tennünk. Az egyének szabad mozgásáról van tehát szó - mondta Iohannis.

Figyelmeztetett azonban, hogy több korlátozás - például a köztéri gyülekezésre vonatkozó - érvényes marad május 15-e után is. 

Klaus Iohannis szerdán a Cotroceni-palotában tartott megbeszélést a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedésekről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével.

AGERPRES

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie