×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Vidék

„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” — idén is lesz gyűjtés

2021.07.29 - 14:00
Megosztás:
„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” — idén is lesz gyűjtés
A program keretében felajánlott búzát lisztté őrölve a Kárpát-medencében hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek, családok ellátására ajánlják fel / Fotó: Czinzel László
Második alkalommal kapcsolódott be a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” programba a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület, és gyűjt búzát Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben. A búzát hátrányos helyzetben élőknek ajánlják fel.

Tavaly Bihar megyében 25 410 kg lisztet osztottak szét, a Református Diakónia, a Magyar Baptista Egyház, a Caritas Catolica, a dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi, gálospetri, nagyváradi, illetve szalontai gyermekotthonai, az Érmihályfalvi Szociális-Egészségügyi Központ, a Papfalvi Szociális-Egészségügyi Központ, a monospetri öregotthon, s Székelyhíd-Nagykágya fogyatékos intézet, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Középiskola, a nagyváradi Csillagocska Református Óvoda, a Nagyváradi Evangélikus Egyház, az Együtt Vagyunk Egyesület, a Szent László Óvoda, valamint a Tenkei Református Egyház Szeretetotthona között.

Máramaros megyében 2180 kg liszt gyűlt össze, amelyből a szamosardói Kós Károly Általános Iskola bentlakása, a Németh László Elméleti Líceum, a nagybányai Bosco Szent János Szórványkollégium árvaháza, a Felsőbányai Öregek Otthona és a koltói református nőszövetség részesült. Szatmár megyében 24 673 kg lisztet osztottak szét az Oikodomosz Egyesület lelei református szociális központja, a Máltai Szeretetszolgálat, a dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Szent Rita Egyesület között. A Szilágy megyében összegyűlt 6057 kg lisztet a zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványközpontnak, illetve a dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi és gálospetri gyermekotthonaiak adományozták.

Mindemellett az új kenyér ünnepére minden megyében az adományozott lisztből készült kenyér került az Úr asztalára.

A rendezvény üzenete az összefogás és a magyarok közötti szolidaritás fontosságának hangsúlyozása. „Valljuk, hogy a világ magyarsága a közmondás szavaival élve »egy kenyéren van«, amely — a 15 millió magyart szimbolizálva — 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összetartozás.
A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. Ezt lisztté őrölve a Kárpát-medencében hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek, családok ellátására ajánlják fel a szervezők.

A Magyar Örökség Díjas program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi. A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben vállalta a búza összegyűjtését, és hamarosan közölni fogják a településenkénti gyűjtőpontokat, addig a kerületi falugazdásznál lehet érdeklődni.

SZFÚ

Országos takarítási akciót hirdettek
Szeptember 18-án tartják meg a Let’s do it Romania! országos takarítási akciót. Szatmárnémetiből is várják az önkénteseket.
Búzaösszeöntés Szamoskóródon
Immár második éve ünnepelték meg Szamokóródon a búzaösszeöntést, amely a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági akció egyik szatmári mozzanata is volt.
Iskolakezdéshez kérnek támogatást
Csupán hat nap maradt Stea Egyesület adománygyűjtési kampányából, amely által 105 szatmárzsadányi gyermeket szeretne támogatni.
Cookie