×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
13 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmár megye

Megint drágítani kezdtek a pékségek

2024.02.09 - 09:48
Megosztás:
Megint drágítani kezdtek a pékségek
Ha a kenyér drágul, az mindenkit érzékenyen érint. (Fotó: freepik.com)
A tavalyelőtti áremelési hullám után most egy újabb kezd fejlődni a pékiparban, vannak olyan pékségek, amelyek az alapanyag és energiaárak emelkedésére hivatkozva máris többet kérnek a mindennapiért. Utánajártunk, indokolt-e a drágítás.

Új árak fogadják a betérőket egyes szatmárnémeti pékségekben, a február elejétől bevezetett áremelési hullám valószínűleg mindegyik pékséget el fogja érni, sajnos megint többe fog kerülni a mindennapi kenyér és a többi pékáru.

hirek/2024/februar/megint-elkezdtek-dragitani-a-peksegek-freepik-senivpetro.jpg
Egyre feljebb kúszik az ára... (Fotó: freepik.com / senivpetro
A most tapasztalt áremelés 15 százalékos, amelyik pékség már emelt, az az alapanyagárak (feltehetően a búza, liszt), illetve az energiaárak –  főleg az áram, a gáz és kisebb részben az üzemanyag – drágulásával indokolja, hogy a maga során szintén emelt az árain.

Lássuk a medvét!

A jelenség nyomán több szatmári gazdálkodóval is szóba álltunk, hogy kiderítsük mennyivel is drágult a tavaly learatott búza a tavalyelőttihez képest, a szenátus energetikai bizottságának elnökét is felhívtuk, azért hogy lássuk, mennyivel drágult idén az áram, ami szintén hozzájárulhatott a „szilárd sör” árának ilyen mértékű emeléséhez.

hirek/2024/februar/megint-elkezdtek-dragitani-a-peksegek-freepik-oleksand-ryzkhov.jpg
A tavaly learatott búza kevesebb mint felébe kerül mint a 2022-es. (Fotó: freepik.com / Oleksand Ryzkhov)
Búzaár és őrlési költségek

A gazdák elmondták, a tavalyelőtt kilónként 2 lejért árult búza tavaly már csak nyolcvan baniért cserélt gazdát, tehát nemhogy drágult volna a kenyér legfőbb alapanyagának az ára, de több mint ötven százalékos esést produkált.
Ám mivel a kenyeret nem búzából, hanem lisztből készítik, az őrlés költségei sem mellékesek, de ennek ára sem drágult. Bár a malmok munkaköltségei nőttek és béreket is emeltek – a minimálbér például a tavaly év eleji bruttó 2550 lejről bruttó 3300 lejre emelkedett –, továbbra is tíz százalékot kérnek az őrlésért, amit vagy pénzben, vagy terményben fizetnek ki a termelők.

Üzemanyagár

Az üzemanyagáraknak utánanézni egyszerű, a peco-online weboldalon van archívuma is ezeknek. Statisztikájuk szerint az olcsóbb gázolaj tavaly februárban 7,40 lej volt literenként a kutakon, ma 7,37 lej.

hirek/2024/februar/megint-elkezdtek-dragitani-a-peksegek-antal-lorant-fb.jpg
Antal Lóránt szenátor (RMDSZ), az energetikai bizottság elnöke és a gazdasági bizottság tagja. (Fotó: Antal Lóránt Facebook oldala)
Energiaárak

Antal Lóránt, a román szenátus energetikai bizottságának az elnöke szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, tavalyhoz képest nem drágult az áram. Sőt, 2025. március 15-ig a céges fogyasztók esetében is érvényben van az ársapka, ami nem engedi 1,5 lej fölé kúszni az egységnyi áramárat. Védve van a drágulástól a gáz is, tehát nem növekedtek meg az energiaárak a pékségek esetében sem.
Amiről szó lehet, tette hozzá gazdasági bizottsági tagi minőségében Antal, hogy inflációs korrekciót végeznek a pékségek, azért a 15 százalékos áremelés, azonban nem ezt a kifejezést hozzák fel indoklásként, hanem a közérthetőbb alapanyag- és energiadrágulást.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Kezdődnek a tavaszi munkák a szántóföldeken
Vetik az árpát, lazítják a téli szántást, készülnek a kapásnövények vetésére, az őszi vetésű búza, tritikálé és repce most kapja a tápanyag-utánpótlást.
Itt a Bálint nap, drágult a rózsa, a praliné, a bor és a pezsgő is
A statisztikai intézet adatai szerint a rózsa 10,7 százalékkal, a csokoládé 17,2 százalékkal, a kávé 7,5 százalékkal, a bor 8,9 százalékkal, a pezsgő pedig 11,8 százalékkal drágult.
6,6 százalékos infláció
Bár továbbra is inkább 20-nak érzik mint 6,6-nak, a statisztikai intézet szerint tavaly decemberben már egy számjegyű volt az infláció Romániában.