×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Madárdalos séta a Szamos partján

2024.04.17 - 17:05
Megosztás:
Madárdalos séta a Szamos partján
Hogy milyen madarak és egyéb állatok élnek a Szamos ártérben Szatmárnémetiben? A szombati sétán kiderül! (Fotó: Habarics Zsolt / archív)
Egy szombat kora délelőtti sétán mutatja meg a Városi Természetért Hálózat, hogy miért jó az, ha vannak érintetlen zöld területek városi belterületen — nem mellesleg, már javasolták, hogy a Szamos-part városi védett területté legyen nyilvánítva.

A tavasz tagadhatatlanul megérkezett. A fák kizöldültek, a legtöbb növény virágzik és levegő tele van a madarak énekével. Nem szükséges ki sem menni a városból, hogy különböző méretű és színezetű, változatos énekű madarakat figyelhessünk meg.

hirek/2024/aprilis/madardalos-seta-a-szamos-partjan-2-gyurgyalag.jpg
Több madárfaj él a két töltés között a város területén, mint azt sok ember gondolná. (Fotó: vajdabeci.com)
„Épp ezért, meghívunk egy sétára a szatmárnémeti Szamos-partra, amely városi védett területté is lett javasolva, amelyen megcsodálhatod a városunkat gazdagabbá, életünket színesebbé tevő madarak sokféleségét.” – buzdítanak a négy fal közül való kilépésre a Városi Természetért Hálózat tagjai.
Erre a kilépésre április huszadikán, szombaton fog sor kerülni, az információ-gazdag séta szakértője és vezetője Kiss István Róbert lesz, aki majd bemutatja a madarakat amelyekkel a séta idején találkoznak, beszélni fog az életükről és élőhelyükről, valamint hasznos tanácsokkal fog szolgálni arról, hogy miként segíthetjük a madara túlélését.

hirek/2024/aprilis/madardalos-seta-a-szamos-partjan-1-oz.jpg
Ha szerencséjük van a sétálóknak, nem csak madarakkal, de emlősökkel is találkozhatnak a Szamos parton. (Fotó: vajdabeci.com)
Találkozási pont: a Szamos bal partján Szatmárnémetiben, a Golescu – híd 16-os lakónegyed felőli lábánál.
Találkozási időpont: április 20., szombat, 9:00 óra.

Az esemény ingyenes és bárki számára nyitott. Időtartama kb. 2 óra lesz.
A szervezés megkönnyítése érdekében a szervezők kérik kitölteni EZT a kérdőívet.

Az eseményre a Városi Természetért Hálózat projektjének keretében kerül sor a BRD Groupe Société Générale támogatásával.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Árvízi riasztás van érvényben a Túron és a Szamoson
Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 13 folyó vízgyűjtő medencéjére. Érintett a Túr és a Szamos is.
Koszorúzás az árvízi emlékműnél
Ötvennégy évvel ezelőtt "rontott rá" a Szamos Szatmárnémetire és a környező településekre, több mint félszázan haltak meg akkor a természeti csapásban. Rájuk, a sérültekre és az életeket mentőkre emlékeztek kedden az árvízi emlékműnél.
Dolgoznak végre a Szamos ártérben
„Az ártérben a sétányokat igazítjuk a fákhoz, nem a fákat a sétányokhoz.” — ígéri Kereskényi polgármester. A szatmárnémeti gyaloghíd-építés miatti több ízben is halasztották a ártéri munkakezdést. Kedden kiadta a polgármester a munkakezdési utasítást, év végére lesz kész az övezet-rendezés.