×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Luxusücsörgő az új főtéren

2021.10.22 - 11:40
Megosztás:
Luxusücsörgő az új főtéren
Már rég folyik a munka Szatmárnémeti új főterén, de még mindig derülnek ki újdonságok: lesz például egy speciális kialakítású rész is, illetve a régi burkolat is vissza fog kerülni egy részre.

Lassan már nem is az új, medence nélküli szökőkút lesz a legnagyobb érdekessége a felújítás alatt álló szatmárnémeti új főtérnek, hanem a régi szökőkút másodlagos medencéjében kialakításra kerülő pihenő. Az új szökőkút és a városháza épülete között lévő régi szökőkútmedence most teljesen új arculatot kap, árulta el a részleteket a beruházásnak ezzel az apró részével kapcsolatban Kereskényi Gábor. A polgármester elmondta, hogy a 300 négyzetméteres, fehér keretes medence a feketénél is feketébb színéről híres nero assoluto matt gránitburkolatot kap és a falai mentén körben egy exkluzív faborítású ülősor lesz kialakítva, olyan szupertömör fából, amelyik rendkívül időjárásálló, és száz év alatt sem fogja tönkretenni az idő. Rücskös felületű gránit lesz a padozat, hogy nedvesen se csússzon. A térnek ez a sarka az a hely, ahol a tervező szabadjára engedte a fantáziáját nemcsak a burkolatot és a berendezést illetően, de látvány tekintetében is. Úgy van ugyanis kitalálva, mutatott rá Kereskényi, hogy egy-egy eső után a nedvesen maradt fekete borításban tükröződjön a közigazgatási palota épülete, ha épp abban a szögben süt a nap. „Én arra kérek mindenkit, hogy ha kész az 'új' új főtér, legalább egyszer mindenki próbálja ki ezt az érdekességét a térnek, tapasztalja meg ennek a pihenőnek a különleges hangulatát, és nézze meg, sikerült-e az eső utáni tükröződésről szóló elképzelése a tervezőnek” — invitált a polgármester.
Egy másik, eddig rejtett részlete a munkának, folytatta Kereskényi, hogy egy helyen vissza fog köszönni a főtér régi burkolata: a prefektúra bejárata előtt a szökőkút túlvégéig úgy lesz burkolva egy sávon a tér, ahogy régen volt: fekete kockakővel keretezett, kavicsmintás betonlapok, a sarkokban márványlap díszítéssel.

Év végi befejezés

Ugyanakkor két hét múlva készen lehet a 212 négyzetméteres, talajszintről spriccelő hiper-szuper új szökőkút, most zajlanak az előzetes próbái a rendszernek, remélhetőleg lesz olyan idő még jövő hónap elején, amikor meg is lehet majd mutatni, hogy mit tud az új szerelvény. A régi főtérnek gyakorlatilag hátat fordíthat a kivitelező, mert készen van, már nem csak az ágyások zöldjei vannak a helyükön, hanem már a megtartott régiek mellett az új fák is. Díszkörtéket és gömbjuharokat ültettek. Azt mondja a polgármester, hogy gyakran beszél a mérnökökkel, néz rá, hogy hogy áll a munka, és a kivitelező továbbra is tartja magát ahhoz, hogy még év vége előtt elkészül. Nem sürgetnek senkit, mert nem határidő előtti, gyors munka kell, hanem szép, pontos és tartós, mutatott rá Kereskényi, a 2022. április harmincadikai befejezési határidő nyugodt tempó mellett is tartható lenne. De a cégnek nincs munkaerőhiánya, a burkolóanyagok pedig mind készleten vannak, úgyhogy hihető, hogy ötvözni tudja a minőségi munkavégzést a gyors befejezéssel, s úgy néz ki, hogy csak akkor nem fog tudni év vége előtt elkészülni, ha keresztbe tesz neki az időjárás.

Princz Csaba

 

Kamarazenei est Szatmárnémetiben
December 7-én, kedden 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia és az Ady Endre Társaság szervezésében jótékonysági kamarakoncertet ad Mihály István (hegedű) és George Rizea (zongora).
Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Cookie