×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
23 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Újabb variáció a régi főtéri közlekedésre

2024.04.17 - 13:14
Megosztás:
Újabb variáció a régi főtéri közlekedésre
A kis Horea utca és a zsúfolt Mihai Viteazul lenne a megoldás a nagy buszok számára? (A szerző felvételei)
Lehet még tovább cizellálni a szatmárnémeti régi főtér lezárása miatt megviselt belvárosi közlekedés szabályait. Lehet, hogy a Horea utca lesz a megoldás a buszmentes főtér nélküli jó tömegközlekedésre?

Megint a felújított és a gépjármű-forgalom elől lezárt szatmárnémetii főtér volt terítéken a City Rádió szerda reggeli, Városinfó című műsorában, ahol Kereskényi Gábor polgármester beszélt arról milyen további közlekedés-javító változásokat fontolgatnak.

hirek/2024/aprilis/ujabb-variacio-a-regi-foteri-kozlekedesre-1.JPG
Hétvégén nem járnak el a buszok a Pannónia előtt, hétköznap is annyira lecsökkentették a számukat, hogy óránként csak négy megy be itt a gyalogosforgalomba.
Gyalogosok és buszozók

Mivel két tűz közé került a közlekedési bizottság a főtér két szeletére bejáró buszok miatt, merthogy a gyalogosok szerint nem lenne szabad bejárniuk még ezeknek sem, a busszal közlekedők szerint viszont nagyon is kellene, a közlekedéseiknek valahogy meg kéne oldaniuk, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon.

hirek/2024/aprilis/ujabb-variacio-a-regi-foteri-kozlekedesre-4.JPG
A szakemberek szerint elférnak a buszok mindkét érintett utcában.
Vakáció előtt semmiképp

A Transurbannál a számok és a helyszíni terepszemlék is azt mutatják, hogy a Divatház előtti és a Dózsa György utcai megállókat felszámolni egyenlő lenne a városi tömegközlekedés halálával, a Pannónia előtti busz-eljárást csak úgy lehetne megszüntetni ha a Horea utcát használnák a „városi bálnák”.

Kereskényi elmondta, egyelőre ötlet szintjén merült fel ez a dolog és ha eldől sem lesz nyárnál előbb élesítve. A nyári iskolai szünetben újraburkolnák a színház utcáját és amikor ezzel végeznek engednék be ide a buszokat, amelyek így a Vasile Lucaciu utca felől és a Ştefan cel Mare felől is el tudnák kerülni a Pannónia előtti főtérszakaszt és nem szűnne meg a két központi kulcs-megálló sem.

hirek/2024/aprilis/ujabb-variacio-a-regi-foteri-kozlekedesre-2.JPG
Ezeket az utcákat is használták már buzok, például amikor a városnapi ünnepségek miatt volt a korábbi években lezárva a régi főtér.
Parkolás

A módosításban fontos szerepet játszó Mihai Viteazul utca műszaki adottságai megfelelnek a buszközlekedésnek, mutatott rá a polgármester és a Horean is elférnének az egyik oldali parkolásnak az árán. Kereskényi bízik abban, hogy a szatmárnémeti autósok tudnának alkalmazkodni ehhez a dologhoz, mert ha beengedik a buszokat a Horeara feszesebb parkolási szabályokra lenne szükség a Mihai Viteazul utca és a Horea utca megmaradó helyein is.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Változik a szombati buszmenetrend
Szatmárnémetiben, június 15-én, 07:00 – 20:00 között, egy köztéri sportrendezvény miatt le lesz zárva a Transilvania sugárút, emiatt a buszok menetrendje is változik.
Kezdődhet a körkörös felüljáró tervezése
Lehet, hogy közelebb van a kivitelezése mint sokan hitték, azonnali tanácsülésen fogadta el a szatmárnémeti tanács a megvalósíthatósági számokat, ami a tervezési munka megkezdéséhez kell.
Tizenhárom RMDSZ-es tanácsos Szatmárnémetiben
Nemcsak az újrázó polgármesterek és a megyei tanácselnök munkája lett elismerve a június kilencedikei helyhatósági választásokon, hanem a velük együtt dolgozó helyi tanácsoké és a megyei testületé is.