×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Körvonalazódik a jelöltek listája

2020.07.31 - 07:12
Megosztás:
Körvonalazódik a jelöltek listája
Két politikai alakulat is nevesítette polgármester- és megyei tanácselnök-jelöltjét — Szatmárnémeti élére a szociáldemokraták Dorel Coicát, az USR–PLUS-osok pedig Radu Panaitot szeretnék —, s úgy tűnik, nem lesz nagy román összefogás a magyar jelölt ellen.

Bár a helyhatósági választások megtartása (a leszögezett dátum ellenére) továbbra sem tekinthető úgymond „betonbiztosnak”, július 29-én elkezdődött a választásokat megelőző kampány — persze távolról sem a megszokott vehemenciával, népes „szurkolótábort” felvonultató, nagyszabású jelöltbemutatókkal, részben a járvány, részben a több mint képlékeny politikai helyzet miatt. Ez utóbbi pedig különösen érvényes a politikai szövetkezések és társulások szempontjából örök atipikus Szatmárra — ahol ugyan mind a Szociáldemokrata Párt, mind a Nemzeti Liberális Párt „fenegyerekének” szerepében tetszelgő tanácselnökjelölt előhúzta a szokás szerinti nemzetiségi tömörülés kártyát, ám a román pártok összefogását célzó, vérszegény kísérleteik (eddig még) határozott elutasításra találtak. Tegyük hozzá: távolról sem meglepő módon — mert az egy s igencsak magasztos cél, hogy a „magyar uralom” alól ismét saját kezükbe kaparintsák Szatmárnémeti és Szatmár megye vezetését, ám a helyzet jelen állása szerint annyira mégsem magasztos, hogy fátylat borítson vagy legalább ideiglenesen jegelje a szociáldemokraták és nemzeti liberálisok közötti gyűlöletmarakodást (arról már nem is beszélve, hogy a szatmári nemzeti liberálisok egyik ága az RMDSZ-szel tandemben vezeti a várost és a megyét); az USR–PLUS pártszövetség pedig a helyhatósági választások elsőbálozójaként érthető módon szeretné felmérni saját erejét, potenciálját. Persze meglepetésekben így sem lesz hiány.

 

Coica visszavágyik Szatmárnémeti élére

PSD

Anno ugyan az egykori polgármester Dorel Coica volt az első, aki hátat fordított szociáldemokrata anyapártjának, és átigazolt az alig frissen bejegyzett Pro Románia pártba, most mégis a vörös rózsák égisze alatt száll ringbe a polgármesteri szék újbóli megszerzéséért — igaz, a hivatalos bejelentésen személyesen nem volt jelen, jelölését a párt megyei szervezetét ideiglenesen vezető Ionuţ Oneţ közölte sajtótájékoztató keretében. Mint fogalmazott, felméréseik szerint Coica népszerű a szatmáriak körében, második helyen áll Kereskényi Gábor jelenlegi polgármester mögött, s egy „pozitív, projektekre és megújulásra alapozott kampány” nyomán minden esélye megvan a városvezetői tisztség elnyerésére. A szociáldemokraták megyei tanácselnökjelöltje pedig a párt ideiglenes elnöke, azaz Ionuţ Oneţ, aki kissé furcsa megfogalmazásban tudatta ezt: „Azt a feladatot kaptam, hogy én legyek a tanácselnökjelölt. Ez megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősség is. Pozitív, etikus és morális kampányt tervezek” — mondta. Hozzátette ugyanakkor azt is: a Szociáldemokrata Párt hajlandó szövetségre lépni bármilyen, jövőképpel rendelkező politikai alakulattal az állampolgárok érdekében. Oneţ pontosította azt is: ez nem helyi szintű, hanem központi döntés — igazolásaként annak, hogy a szociáldemokraták számára az emberek, a lakosság volt és lesz mindig a legfontosabb —, s nem zárta ki egy előválasztási szövetség létrehozását az RMDSZ-szel sem, de a tárgyalások alapját ebben az esetben is a fejlesztést célzó projektek képezik majd.

 

Az USR–PLUS nem közösködik

 

A szatmári politikai élet legfiatalabb alakulata jó értelemben vett elsőbálozói izgalommal mutatta be polgármester- és tanácselnökjelöltjét, legelső helyhatósági megmérettetésére készülve. Mint a tanácselnökjelölt Mircea Ciocan fogalmazott, átlátszó, a vidéki emberek igényeire fókuszáló, modern adminisztrációt szeretnének, amely hatékony segítséget nyújt a vidéki önkormányzatoknak EU-s pályázati források lehívásában, Radu Panait polgármesterjelölt pedig ugyancsak európai szinten modern, még zöldebb, még rendezettebb és tisztább, valóban „eco-friendly” Szatmárnémetit szeretne, minden lakos számára elérhető, digitalizált közigazgatással. „Szatmárnémeti jó irányba halad ugyan, de a fejlődés ritmusa nagyon lassú, ezt mindenképp fel kell gyorsítani annak érdekében, hogy a fiatalok itthon maradjanak, az akár nagy metropoliszokba, akár külföldre távozottak pedig hazajöjjenek” — mondta.

Más politikai alakulatokkal való, választás előtti bármiféle szövetkezést Ciocan és Panait is határozottan elutasított: „Választások után, mint minden esetben, kialakulnak majd valamiféle együttműködések mind a megyei, mind a városi tanácson belül, de az kizárt dolog, hogy a PSD–ALDE-val bármilyen társulást egyáltalán fontolóra vegyünk” — fogalmaztak.


 

A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését előíró törvénytervezetet kezdeményezett az USR
A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat törvénytervezetet kezdeményezett erről.
Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Cookie