×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Kicsit közelebb az M49-es

2020.07.11 - 07:59
Megosztás:
Kicsit közelebb az M49-es
Aláírták a nyertes konzorciummal a szatmárnémeti körgyűrű és Óvári (országhatár s aztán M49-es) közötti gyorsforgalmi útszakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről szóló szerződést.

Egy aprócska lépéssel megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy mégiscsak legyen gyorsforgalmi út, pontosabban útszakasz Szatmárban — az országos közútiinfrastruktúra-kezelő társaság közbeszerzésileg ugyan három részre tagolta az Északi Autópályát (no meg a Nagybánya–Szatmárnémeti közötti szakaszt ki is „felejtette”), de a gépezet csak mozgásba lendült.

Tavaly decemberben pedig három konzorcium is jelentkezett a szatmárnémeti körgyűrű–országhatár (Óvári és Csengerbagos között) gyorsforgalmi útszakasz megtervezésére; az útszakasz pedig a határt átlépve továbbvisz majd az M49-esre és az M3-asra. S bár a járványhelyzet lassította kissé az ajánlatok elbírálását, a nyertes kihirdetését, a közúti infrastruktúrát kezelő társaság csütörtökön aláírta a Search Corporationnel a gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítéséről szóló szerződést — amelyeknek 18 hónap alatt kell elkészülniük.

Persze sokan legyinthetnek, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány és műszaki terv még távolról sem jelenti azt, hogy majd valamikor 2021-ben el lehet indítani a közbeszerzési eljárást, keresni a kivitelezőt s elkezdeni az építkezést — viszont egyrészt Magyarországon már megvan az M49-es gyorsforgalmi út országhatárig tartó szakaszának a hatástanulmánya, környezetvédelmi engedélyeztetése, másrészt Radu Bud kormánymegbízott alig pár nappal korábban vett részt Nagyváradon azon a szakértői egyeztetésen, amelyen a romániai és magyarországi illetékesek számoltak be az M3–Erdélyi Autópálya munkálatainak előrehaladásáról, de természetesen terítékre került a szatmárnémeti körgyűrű–országhatár (Óvári és Csengerbagos között) gyorsforgalmi útszakasz is.

A prefektus arra kérte a két küldöttséget, hogy a Szatmárnémeti–Óvári és a Csenger–M4-es közötti szakaszok kivitelezése szinkronban történjen annak érdekében, hogy a Szatmár megye számára kiemelten fontos közlekedési folyosó 2023 végéig elkészülhessen.

Annál is inkább, mivel a gyorsabb közlekedés lehetősége nem csak a térség gazdasági fejlődéséhez járul majd hozzá, de még egy, ráadásul kamionsávval is ellátott határátkelő jelentősen tehermentesítené a peteit (ahol évek óta mondhatni menetrend szerint feltorlódva állnak a kamionok átlépésre várva, de a személyautó-forgalmat is „érzékenyen” érinti, hogy a moldvai, moldáv és ukrán utazók itt lépnek ki/be az ország területére).

Szabó Kinga Mária

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie