×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Keresik a szatmári vár romjait

2020.06.03 - 11:17
Megosztás:
Keresik a szatmári vár romjait
Kezdenék az építkezést a Decebal híd lábánál lévő, eddig buszmegállónak használt üres telken. Az építési engedély kiadása előtt régészek vizsgálódnak majd, hogy nincs-e a telek alatt a régi várfal.

A távolsági buszok, amelyek eddig a Decebal híd jobb parti lábánál, az ANAF előtti parkolót használták végállomásnak, átköltöztek a híd túloldalán, a töltés tövében lévő üres telekre, mert az adóhivatal előtti telken kezdenék az építkezést. Ide egy barkácsboltot építenének, azonban ez a beruházás már nem is annyira érdekes, mióta kiderült: szatmári régészek a régi szatmári vár falának maradványait sejtik a föld alatt.

A telek tulajdonosa úgy tudja, tizenöt méter hosszú sávban, két méter mélyre ásva zajlik majd a várromkeresés, és a régészeti munkának két fázisa lesz, ugyanis ha a nemsokára kezdődő első fázisban nem találnak semmit, amikor elkezdik a tényleges építkezést, de akkor is rajta tartják majd a szemüket a régészek azon, mi kerül elő a föld alól.

Bukarestben döntenek

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója lapunknak elmondta, hogy a beruházótól függ, hogy mikor kezdenek, hiszen a feltárás elvégzése az ő dolga, a régészek csak megfigyelőként lesznek jelen a helyszínen, a géppel zajló földmunkát leszervezni a beruházó feladata.

A környéken már vannak feltárt faldarabok, így nagy esély van rá, hogy ez alatt a telek alatt is rábukkannak ilyenre, a szomszédos ANAF-épület alapjának kiásásakor is bukkant elő várfalmaradvány. Abban az időben azonban nem végeztek alapos feltárást, így nem tudni teljes pontossággal, hol folytatódik az, ami az ezeréves építményből maradt.

Nem a szatmári múzeum a döntéshozó abban, hogy mi történjen akkor, ha falmaradványokra bukkannak, hangsúlyozta Szőcs, ők csak a feltáró munkát és a leletek dokumentálását, a helyszín fényképezését végzik. Az így összeállított információcsomagot a bukaresti műemlékvédelmi bizottsághoz juttatják el, ahol döntenek majd a következő lépések megtételéről.

Megfér régi és új

Nincs szó arról, hogy kudarcba fullad az építkezés, ha régészeti leletekre bukkannak. Ha van várfalszakasz a föld alatt, attól az épületet még meg lehet építeni, de a múlt emlékeit is meg kell tartani, a felszínre hozott építménymaradványokat közszemlére kell tenni azon a helyen, ahol azok eredetileg húzódtak. Rengeteg olyan hely van az országban, ahol így jártak el, Kolozsváron, Szebenben épültek úgy új épületek, hogy megfér mellettük a történelmi emlék is.

Princz Csaba

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie