×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Kelemen: a Nyugat értékválságban van

2021.09.24 - 20:49
Megosztás:
Kelemen: a Nyugat értékválságban van
Fotó: MTI
A Nyugat nem azért van válságban, mert nincs mit enni, vagy nincs fedél az emberek feje fölött, de nem lehet büntetlenül hátat fordítani a keresztény hagyománynak, fogalmazott Kelemen.

Értékválságban van a globális Nyugat, ebből az alapértékek tisztázása, a világos jövőkép, erős talapzat, „gyerekvállaláshoz, -neveléshez szükséges szövetet visszaépítő” családpolitika és a bátor politikusok jelenthetnek kiutat — hangoztatta az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint Kelemen Hunor elmondta, hogy a Nyugat nem azért van válságban, mert nincs mit enni, nincs elég ruha, vagy nincs fedél az emberek feje fölött — bár rengetegen nélkülöznek —, hanem azért, mert nem lehet büntetlenül hátat fordítani a görög-római, zsidó, keresztény hagyománynak.

„Nem lehet büntetlenül eltörölni a történelmet és a kultúrát, nem lehet kizárólag az egyént a közösség fölé emelni, nem lehet demográfiai problémát helyesen és tartósan megoldani úgy, hogy (…) úgy gondoljuk, a hiányzó munkaerő külső forrásból pótolható” — tette hozzá.

A politikus Romániáról szólva azt mondta, hogy az ország „nem túl biztató demográfiai kihívásokkal” néz szembe: az idénymunkások és a diákok kivételével 4 millió, az ország területén született polgár él életvitelszerűen külföldön, Románia az elmúlt 31 évben évente egy Marosvásárhely nagyságú város lakosságát vesztette el, és a jelentős elvándorlás mellett egyre kevesebb gyermek születik.

A tőke az olcsó munkaerőt keresve Kelet felé, a szakképzett munkaerő a kelet-európai társadalmakból Nyugatra tart a jobban fizető munkahelyek reményében, utóbbi felbomlott családokkal, magukra hagyott gyermekekkel és a szakképzett munkaerő hiányával jár — jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ez a trend hosszabb távon a szociális és nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságával, több régió elnéptelenedésével jár.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: a kilenc hónapja hivatalban lévő kormánykoalíció tisztában van azzal, hogy „több fronton” kell lépnie, elsőként az életminőség feltételein kíván javítani.

Példaként említette: hatéves, 10 milliárd eurós országos beruházási program indult utak, víz-, csatorna- és földgázhálózatok építésére, hogy egyetlen közösség, település se legyen, amelynek nincs alapvető infrastruktúrája.

Hozzáfűzte, hogy a kormánykoalíció újragondolja a családtámogatási rendszert, mert olyan új támogatási politikára van szükség, amely segíti a fiatal családokat, ösztönzi a gyerekvállalást, -nevelést, a lakásvásárlást, és folytatják a bölcsődeépítési programot. E.A.

 

Kelemen: Cioloşnak nem sikerült helyreállítania a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a koalíció újraalakítását
Dacian Cioloş miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ-koalíció újraalakítását - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: meghallgatjuk az USR elnökének ajánlatát, és csak ezt követően fogunk dönteni az új kormány támogatásáról
A kormánykoalíció "újraélesztése" csak akkor lehetséges, ha ebben mindenki részt vesz, aki jelen volt a tavaly decemberi tárgyalásokon - jelentette ki kedd este Kelemen Hunor.
Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor vesz részt a kijelölt miniszterelnökkel folytatandó egyeztetésen
Az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök képviseli a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által kezdeményezett egyeztetésen - jelentette be kedd este az alakulat képviselőházi frakcióvezetője.
Cookie