×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Vidék

Kacsról is szaporítható a paradicsom

2020.05.21 - 16:16
Megosztás:
Kacsról is szaporítható a paradicsom
Az első fagyokig elnyújtható a paradicsomtövek termőn tartása, ha a hosszúra nőtt kacsokat elülteti a gazda. Kulitár Mihály kertész beszélt az alternatív paradicsomszaporításról a kiskertekben.

A kiskertjükben paradicsomot termesztők közül kevesen tudják, hogy a levágott kacs is elültethető, és termőre fordul. Kulitár Mihály kertész szerint akár egy pohár vízben meggyökereztetve, akár egyenesen a földbe kiültetve ezeket sikerrel lehet járni. Kipróbált módszert osztott meg az olvasókkal a kertész, amelyik arról szól, hogy a hosszabbra, erősebbre nőtt, a levelek tövéből fakadó hajtásokat le kell törni, s ezeket egy pohár vízben gyökérképzésre sarkallni, majd ki lehet ültetni őket az időközben megüresedett ágyásba. De Kulitár szerint már az is elég, ha egyenesen a földbe ültetjük ki a letört hónaljhajtást, az új növénykezdemény ott is megfogan, gyökeret növeszt majd és nőni kezd, egy-másfél hónap múlva pedig már megjelennek rajta a paradicsomok.

A kacsoktól egyébként akkor is meg kell szabadítani a növényeket, ha nem akarjuk hajtatni azokat, mert a ritkásabb lombozat engedi több napfényhez jutni a termést, amelyik nagyobbra nő, gyorsabban érik, és ízletesebb is lesz, mint lombárnyékban tartott társai. Az élethez a növénynek természetesen levelekre is szüksége van, ezért a felső részen 2–3 kacsot is lehet hagyni növekedni, és figyelembe kell venni azt is, hogy a paradicsom a harmadik-negyedik levél utáni ágrészen adja a virágot, itt fog majd teremni.

Megyénkben a bulgár típusú paradicsomok a legelterjedtebbek, ilyeneket nevelnek a legtöbben, s ezek hálás növényként ismertek, amelyek gazdag terméssel hálálják meg, ha foglalkoznak velük. Nagyon érdemes ilyet tartani, hangsúlyozta Kulitár; akinek nincs kertje, az balkonon, 30–40 centiméter átmérőjű vödrökben, dézsákban már nyugodtan nevelhet paradicsomot magának.

Megoszlanak a vélemények a paradicsom kiültetése utáni locsolását illetően. Vannak, akik szerint a 2–3 napig víz nélkül hagyott növény arra van ösztökélve, hogy gyökereit mélyebbre fúrva keressen nedvességet, a megerősödött gyökérzet pedig később intenzívebb termést jelent. Kulitár szerint viszont igenis locsolni kell a frissen kiültetett növényt, a gyökérnél lévő talaj kiszáradása pedig a locsolt talajrész száraz földdel való beszórásával megelőzhető.

Princz Csaba

Pikáns paradicsomos chutney
Hozzávalók: 75 dkg paradicsom, 40 dkg piros húsú paprika, 20 dkg zöld húsú paprika, 5 cm gyömbér, 20 dkg vöröshagyma, 10 szem szegfűbors, 1 ek. koriandermag, 1 ek. édesköménymag, 2 ek. olívaolaj, 10 dkg mazsola, 1,5 dl sherry- vagy borecet, 15 dkg nyers nádcukor, 1/2 tk. só, 2 db babérlevél, 2 tk. csilipehely.
Cookie