×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Alul pancsolni, felül napozni — ki lehet már ültetni a palántákat

2022.05.12 - 18:00
Megosztás:
Alul pancsolni, felül napozni — ki lehet már ültetni a palántákat
Elmúlt a fagyveszély, nagy tempóban zajlik a palántázás a kiskertekben (Fotó: La Presse d’Armor)
A leginkább napimádó palántákat is ki lehet ültetni a kiskertbe, nem lesz hideg fagyosszentekkor a megyében. Figyelni kell a növényekre, gondozni őket, de nem mindegy, mit mikor csinálunk, hogy lehetőleg ne maga a gazda teremtse meg a gombák számára a melegágyat.

A sok napfényt és nagy meleget igénylő paradicsomot, paprikát és padlizsánt is ki lehet már ültetni szabad földbe, nagyon sokan még csak most állnak neki ezeknek a kiskerti haszonnövényeknek a palántáit kiültetni. Elterjedt szokás megvárni, hogy elmúljanak a fagyosszentek, és csak azután kitenni szabad földbe a melegkedvelő palántákat, de az előrejelzések szerint nem lesz hideg, nem lesz talaj menti fagy a megyében, öt fok lehet a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

Paradicsom

Kulitár Mihály kertész szerint érdemes hosszan a földbe helyezni a paradicsompalánták szárát, mert a száron bárhol képesek gyökeret ereszteni, és minél több a gyökerük, annál több lesz a termésük. Harminc centinél mélyebben már nem fog tápanyagot találni a földben a növény, úgyhogy érdemesebb inkább fektetve eltenni azokat, mintsem mély gödörbe. Érdemes ezek között minimum fél méter távolságot hagyni, akkor is, ha nem terebélyes fajtát ültet az ember, mert fontos, hogy tudjon levegőzni a paradicsomágyás. A paradicsom szereti a tápanyagban gazdag, kövér földet, kalciumos és magnéziumos vitaminkészítménnyel kevert biolombtrágyát érdemes adni neki, hogy ne fekélyesedjen a levele, majd — híg, félszázalékos —, rézgálicoldattal is érdemes megspriccelni egy héttel ültetés után. Kulitár gombaölőt csak akkor javasol, ha meg is jelenik a növényen a gomba, vegyszerboltban a fertőzött növény szárdarabját/levelét meg kell mutatni, hogy adott fajra kaphasson kezelést az ültetvény.

Paprika, uborka

A paradicsom levelére semmit nem szabad szórni reggel vagy napközben, még tiszta vizet sem. Leveleiről nem pereg le a víz, a nap melege felfőzi azt, és megégeti a növényt. Délután, estefelé szabad locsolni is, permetezni is. A melegben elvégzett locsolás következtében a párolgó locsolóvíz miatt párás marad a növények alatt, így a gazda maga teremti meg a gombák számára a melegágyat.
A paprika ellenállóbb, kevesebb babusgatást igényel, ám mindkét növény víz- és napimádó, az árasztásos öntözést igénylik, Kulitár megfogalmazása szerint „szeretnek alul pancsolni, felül sütkérezni.” Ahogy a paradicsom, úgy az uborka is rosszul reagál, ha leveleit is éri a locsolóvíz, az uborkát is a tövénél kell öntözni. Jobb az uborkát lugasosan futtatni, mint földön hagyni elterebélyesedni, ennek a kiskerti haszonnövénynek az esetében a levél mozaikbetegségére kell figyelni, ennek a megelőzésére kell törekedni.

Princz Csaba

Adrian Oros: A Paradicsom-programnak nulla hatása volt, az import tovább nőtt
A paradicsomtermesztőket támogató programnak "nulla hatása volt", és sok helyen "masszív csalások" történtek - jelentette ki pénteken a mezőgazdasági miniszter.
Pikáns paradicsomos chutney
Hozzávalók: 75 dkg paradicsom, 40 dkg piros húsú paprika, 20 dkg zöld húsú paprika, 5 cm gyömbér, 20 dkg vöröshagyma, 10 szem szegfűbors, 1 ek. koriandermag, 1 ek. édesköménymag, 2 ek. olívaolaj, 10 dkg mazsola, 1,5 dl sherry- vagy borecet, 15 dkg nyers nádcukor, 1/2 tk. só, 2 db babérlevél, 2 tk. csilipehely.
Kacsról is szaporítható a paradicsom
Az első fagyokig elnyújtható a paradicsomtövek termőn tartása, ha a hosszúra nőtt kacsokat elülteti a gazda. Kulitár Mihály kertész beszélt az alternatív paradicsomszaporításról a kiskertekben.
Cookie