×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Jó vagy rossz az idei termés?

2021.08.31 - 17:00
Megosztás:
Jó vagy rossz az idei termés?
Egyes helyeken még zöld a kukorica, máshol már kezd beérni / Fotó: pexels.com
A hivatalos adatok szerint jó az idei termés, mégis emelkednek az árak. A felvásárlók többet ígértek az utóbbi évekhez viszonyítva, de eladáskor legalább a duplájára emelik az árakat.

Az idei tavaszról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy különösképpen kedvezett a mezőgazdaság szereplőinek. Az enyhe telet követő fagyos, hideg, esős, inkább késő őszre emlékeztető időjárás tavasszal nagyon sok kárt okozott mind a szántóföldeken, mind a gyümölcsösökben. Betakarításra a gabonafélék esetében ennek ellenére jó volt a termés.

A Partiumi Falugazdász adatai szerint a búza esetében a termésátlag hektáronként 5,4 tonna, ez pedig több mint duplája a tavalyi 2,5 tonnának. A kukorica és a napraforgó esetében a szárazság miatt nem túl kedvezőek a termésre vonatkozó előrejelzések. A jégeső mintegy 13 000 hektáron pusztított, az aszály pedig 2,4 millió hektárt érintett.

Sabau Francisc mezőgazdasági mérnök szerint azok a kukoricatermesztők, akik időben el tudták végezni a vetést, bár elég sok helyen visszamaradottabb a fejlődés más évek hasonló időszakához képest, idén is jó termésre számíthatnak. Ő maga is gazdálkodik, s azt állítja, hogy nem csupán minden évben, az év különböző időszakaiban is oda kell figyelni a növények kezelésére, és mindig az időjárásnak megfelelő módszereket kell alkalmazni. Azokon a területeken mutatkozik jobb termés, ahol időben el tudták végezni a gyomirtózást és a lombtrágyázást. Ott, ahol megjelent a kukoricabarkó, azonnal elvégezték a talajfertőtlenítést.

Béres Kálmán a szatmárnémeti 1-es számú élelmiszerpiacon árul szemes búzát és kukoricát. A piacon kilónként 1,5 lejért adja, nagyobb mennyiséget adott el felvásárlónak kilónként 80 baniért. Akkor úgy tűnt, hogy a korábbi évek felvásárlási áraihoz képest ez jó ár, de végül mégsem számít annyira jónak, ugyanis ha valaki felvásárló cégektől akar búzát vásárolni, azok sokkal magasabb árakat szabnak meg. Béres szerint a takarmánykukoricát Szent György napja környékén szokás elvetni, és ez sikerült is, de ekkor jött az esős időszak, ami miatt nem indult be a fejlődés, mert szükség lett volna a melegre. A nagy mennyiségű eső kimosta a földből a tápanyagokat. Annak ellenére, hogy az időjárás okozott problémát a mezőgazdászoknak, megfelelő odafigyeléssel, szakértelemmel és a szükséges kezelések elvégzésével el lehet érni, hogy jó legyen a termés.

Juhász Gyula fontosnak tartja, hogy a talajnak megfelelő fajtákat kell termeszteni. Helyi szinten és környezetben ki lehet kísérletezni a fajták közötti különbséget, ott lehet kitapasztalni, hogy mely fajták felelnek meg legjobban az ottani talaj- és időjárási viszonyoknak. A kukorica sikeres termesztéséhez pedig elengedhetetlen a különböző precíziós technológiák és nedvességmegőrző talajművelési módszerek alkalmazása — fűzte hozzá Juhász Gyula. Kiemelte, hogy itt nem a nagy beruházásokra kell gondolni, hanem inkább egyfajta szemléletmódváltásra, amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak a gazdák is.

Azt, hogy jó vagy rossz volt az idei termés, nehéz eldönteni, mert a kulcs a gabonaspekulánsok kezében van, akik a saját érdekeiknek megfelelően alakítják az árakat.

Elek György

Rosszabb, mint tavaly volt
Amikor tavaly, a járvány miatti nagy leállás után vállalkozó ismerőseim azt mondták, hogy 2021-ben még az akkorinál is rosszabb lesz a helyzet, nem hittem nekik.
Átlagos napraforgó- és kukoricatermés
A nem megfelelő időjárási viszonyok miatt sok helyen késett a napraforgó és a kukorica vetése, s emiatt bizonytalan a termés. Ahol sikerült időben elvetni, meglesz a várt mennyiség.
Rekordtermés után drágulás: de miért?
Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának RMDSZ-es alelnöke az élelmiszerárak emelésének okairól és hátteréről, valamint a megye Szatmári Termék védjeggyel ellátott termékeinek forgalmazási lehetőségeiről nyilatkozott lapunknak.
Cookie