×
2024. 06 15.
Szombat
Jolán, Vid
25 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmárnémeti

„Itt érezhettük Dsida Jenőt közöttünk”

2021.05.15 - 10:22
Megosztás:
„Itt érezhettük Dsida Jenőt közöttünk”
A Titulescu téren található Dsida-szobornál tartottak megemlékezést az EMKE szervezésében Fotó: A szerző felvétele
„Dsida Jenőre emlékezünk, a költő érzékeny szemével és nagy szívével nézhetünk szét a világban, és oszthatjuk meg félelmeinket, világszeretetünket” — fogalmazott Schönberger Jenő megyéspüspök tegnap a költő születésének évfordulójára szervezett megemlékezésen.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére tegnap délután emlékeztünk meg Dsida Jenőről a költő Titulescu téren található szobránál. Muzsnay Árpád, a rendezvény szervezője megköszönte mindenkinek a jelenlétet, hogy méltó módon emlékezhettünk meg városunk legnagyobb költőjéről. Háláját fejezte ki ugyanakkor a megyeközpont három magyar líceumának — Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti Református Gimnázium, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum —, a magyartanároknak és az ifjúságnak, akik szavalataikkal hozzájárultak a méltó megemlékezéshez.

Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök beszédében elmondta, hogy hosszú év áll a hátunk mögött, alapvető ismereteinket gazdagította, újragondolásra, továbblépésre szólított, nehéz próbatételekkel vizsgáztatott. Rávilágított, hogy vannak Istentől eredendő adományai is a mögöttünk
álló időszaknak, közöttük is a közösség, amelyik új fényben ragyog fel a világjárvány sújtotta életünkön. A félelem, a fájdalom, a betegség, az aggodalom, a fáradozás minden ember szívét megérintette, de közösen hordozzuk, nézünk szembe és vállaljuk a mindennapi küzdelmeket. A közösségnek nem szab határt sem tér, sem idő.

„Dsida Jenőre emlékezünk, a költő érzékeny szemével és nagy szívével nézünk szét a világban, és osztjuk meg vele félelmeinket, világszeretetünket. Rá emlékezünk, vele ünneplünk mi, földijei, későbbi olvasói, vitapartnerei, lelkes közönsége. (…) Volt ő erős és gyenge, félelemmel teli és bizakodó, lázadó és gyökereihez mindhalálig ragaszkodó, olyan, mint mi” — fogalmazott, majd Dsidát idézett, bizonyítván, hogy a költő munkásságának alapos ismerője.

Ezt követően a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tanárnője, Heinrich Andrea méltatta Dsida munkásságát. Kihangsúlyozta, hogy élete jelentősebb és jelentéktelenebb pillanataiban számtalanszor megtapasztalta, hogyan élnek benne Dsida-verssorok, és hogyan bukkannak fel váratlan élethelyzetekben emlékezetéből. Mivel olyan költőről van szó, akihez ilyen mélyen kapcsolódik, szakmai értékelés helyett személyes méltatásra vállalkozott. Beszédében elmondta a számára fontos Dsida-verssorokat, kihangsúlyozva, hogy Dsida szülőföldhöz való viszonyulása is tiszteletre méltó, majd a Sírfelirat című vers utolsó sorával zárta beszédét: „Felejtsd el arcom romló földi mását.”

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy 51 évvel ezelőtt volt a szatmárnémeti nagy árvíz, és most, 2021-ben bár van a megyének olyan része, ahol a szó szoros értelmében árvíz van; úgy gondolja, nagyobb veszélyek leselkednek társadalmunkra, azokra az értékekben hívő közösségekre, amelyekben még őrzik a lángot Közép- és Kelet-Európában. Ebben a zűrzavarban azokhoz az értékekhez kell visszanyúlnunk, azokhoz az eszmékhez, melyeket Dsida képviselt, hangsúlyozta. „Hiszem azt, hogyha ezekhez visszanyúlunk, ezekkel jól sáfárkodunk, akkor ezt a nehéz időszakot is át fogjuk vészelni, és ebben a régióban megmarad és erősödik magyar közösségünk.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Petneházy Attila miniszteri biztos, nyíregyházi színművész köszöntötte a jelenlévőket, elmondva saját meglátását, hogy igazából Dsida az, akin keresztül a fiatalok szívét a legkönnyebb eltalálni. Ezután felolvasta dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak a szatmári ünneplőkhöz írt üzenetét, végezetül pedig a Psalmus Hungaricus költeményt mondta el, és a hozzá kapcsolódó anektodát is megosztotta a jelenlévőkkel.

A megemlékezés végén Schönberger Jenő megyéspüspök mondott imát, a jelenlévők pedig elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait. Muzsnay Árpád abban a reményben köszönt el a jelenlévőktől, hogy jövőre, a jubileumi évfordulón itt találkoznak majd újra.

Sógor Beáta


 

„Gyilkossági ügyben” nyomoztak a cserkészek
Nem unatkoztak a borongós, esős, szeles szombati napon sem a szatmárnémeti cserkészek. Sherlock Holmes-os mesét fabrikáltak maguknak, Szatmárnémetit bejárva rá kellett jönniük, ki ölte meg Watsont.
„Nem tekintem lezártnak a munkát”
Az EMKE életműdíjjal tüntette ki Muzsnay Árpád művelődésszervezőt közművelődési tevékenységéért, a Dsida-, Páskandi- és Jakabffy-kutatások ösztönzésében végzett munkájáért, valamint Kölcsey Ferenc emlékezetének ápolásáért. Az alábbiakban vele beszélgettünk.
Életműdíjat kapott Muzsnay Árpád
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Muzsnay Árpád művelődésszervező, tanár, újságíró, az EMKE volt elnökségi tagja, jelenlegi főtanácsosa részére közművelődési tevékenységéért, a Dsida-, Páskándi- és Jakabffy-kutatások ösztönzésében végzett munkájáért, valamint Kölcsey Ferenc emlékezetének ápolásáért adományozott életműdíjat.