×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Irodaház-komplexum lesz a romból

2020.07.24 - 09:43
Megosztás:
Irodaház-komplexum lesz a romból
Újabb köz- és balesetveszélyes épület fog hamarosan eltűnni a szatmárnémeti városképből: városrendezési terv készül a Petőfi utca 1. szám alatti épület lebontása érdekében. Új épül a helyére.

A tegnapi nappal túl van az első közmeghallgatási fázison a szatmárnémeti, Petőfi Sándor utca 1. szám alatti telket érintő építési terv, augusztus elején derülhet ki, volt-e valakinek kifogása a beruházás ellen, vagy született-e a beruházással kapcsolatban módosítási javaslat. Kifogást nem sokan emelhetnek az elképzeléssel szemben, hiszen egy egyemeletes, omlófélben lévő hajléktalantanya és 15 ár gazzal benőtt telek helyzete rendeződhet, ha készen lesznek az építkezéssel. Az új tulajdonos kiadó szobákkal vegyes irodaházat szeretne építeni a Petőfi Sándor és a Mihail Kogălniceanu utca sarkán lévő, szörnyű állapotban lévő ház helyére.

A tulajdonos egy övezeti városrendezési tervet (PUZ) akar a telekre érvényesíteni, az ehhez vezető közigazgatási folyamat egyik első eleme a közmeghallgatás megszervezése. A tervhez csatolt jegyzetekből kiderül, hogy a most még lábon álló épületet le akarják majd bontani, ugyanis sajnos olyan állapotban van, hogy egy alapos felújítás sem jelentene tartós megoldást, és egy teljesen új épületet húznának fel a helyén. A most a telken lévő épület homlokzatáról hullik a vakolat, az ablakpárkányok már szinte mind leváltak és lehullottak a járdára, az elavult esőelvezető csatorna miatt minden eső idején áznak a falak, sok helyütt kilátszik a tégla, még pár év, és az eső egyedül szó szerint elmosná az épületet. Az udvar felől sem szebb a látvány, az egykor szomszéd ACR épületének elbontása miatt a pucér téglafal látszik, a falakat semmi nem védi az időjárás hatásaitól. A kerítést hajléktalanok megbontották, a gyakorlatilag ajtó nélküli épületben húzzák meg magukat éjszakánként.

Az első közmeghallgatási fázis volt tehát ez a beruházás kapcsán, az építkezés részleteiről még nem sokat tudni, pár hónap múlva következik a közvitának a második fázisa, akkor már az épület tervei is nyilvánosságra lesznek hozva, s a munkakezdés és -befejezés idejét is meg lehet majd saccolni.

Princz Csaba

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie