×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Föld alá húzódó szemetesek

2021.11.12 - 11:23
Megosztás:
Föld alá húzódó szemetesek
Új összeg, új gépparkigény és új szemétgyűjtési meg szemétszállítási módszerek is szerepelnek a második szatmárnémeti nagy közbeszerzési tenderfüzetben. Föld alatti tárolók, GPS-es kukáskocsik.

Ha végre elkezd működni, az ország legkorszerűbb szemétgyűjtési és -szállítási rendszere lesz a szatmárnémeti, a városvezetés olyan feltételek mellett adna megbízást egy köztisztasági vállalatnak, amelyek tíz év múlva is megállják a helyüket.
Ami a 2019-ben kiírt, de időközben megszüntetett pályázati feltételek között nem szerepelt, de most már benne van a tenderfüzetben, az az, hogy a textilnek is különálló hulladékként kell szerepelnie a gyűjtendők között, és ennek szelektíven való gyűjtése azonnal bevezethető is kell hogy legyen, ha a közös EU-s hulladékpolitika ezt elvárja. Ez előbb-utóbb meg fog történni, mint ahogy hatályba lépett ez év elejétől az is, hogy a lebomló ételmaradékot külön helyre kell gyűjteni, különálló hulladékként kell kezelni. Más kérdés, hogy ez még sem Szatmárnémetiben, de sehol máshol az országban sem működik.

Nyomkövetők a kukáskocsikon

Az új feltételek nem csak Euro 6-osra pumpálták fel az autók károsanyag-kibocsátással kapcsolatos feltételeit, de kötelező lesz a kukáskocsikat, a hókotrókat meg sószórókat helymeghatározó eszközzel felszerelni, és ezekhez a GPS-es információkhoz a városházának is hozzáférést kell biztosítani. Nem lesz többé kérdéses, hogy hány órakor milyen utcában ürítették a kukákat a szemetesek, vagy hogy hány órakor indultak el hóeséskor mentesíteni a hókotrók, és tisztán lekövethető lesz az is, milyen távolságot jártak be, mennyit dolgoztak, és mennyi idő alatt végezték el a munkájukat.

Szemetel, de nem fizet

Szatmárnémeti évtizedes probléma, hogy sokkal többen termelik a szemetet, mint amennyien fizetnek az elszállításáért, azaz van, aki nem köt szerződést a Florisallal, de a szemetét nagy vidáman lehordja a kukához. Ezt a hiányosságot nem tudta a mostani szemetes cég kiküszöbölni, és mivel a munka volumene megvan, a szerződött családok fizetik a szemételszállítást azok helyett is, akik lapulnak, amikor a szemétszállítási szerződés szóba kerül. A következő szerződést elnyerő köztisztasági cég meg fogja kapni a polgármesteri hivatalból a lakosságszámot, azonban rá lesz bízva, hogyan éri el, hogy minden család fizessen a szemétszállításért.

Kukák a föld alatt

Feltétele az új szerződésnek, hogy le legyenek cserélve a mostani lakótelepi közös gyűjtőpontok árammal betápozott újakra, zárhatókra, térfigyelő kamerával felszereltekre. Az adott kukához sorolt lakók mágneskártyával férhetnek majd hozzá a szemetesek bedobónyílásaihoz, megszűnhet az a jelenség, hogy máshonnan hozott szeméttel telik meg a tároló. A kamerák arra lesznek jók, hogy távol tartsák a kukagyújtogatókat, vagy el lehessen kapni őket, ha nem riasztja el ezeket az optika. Ez óriási beruházás, nem egyetlen év alatt fogja az új cég lecserélni az összeset, de pár év alatt meg kell oldania a dolgot. Ugyanakkor a városközpontban és a műemlékvédelmi övezetben föld alá húzódó gyűjtőpontjai is lesznek a rendszernek, addigra remélhetőleg megújul az összes szecessziós épület a központban és a műemlékvédelmi övezetben, úgyhogy a kukákon nem fog múlni a makulátlan összkép. Ha még pár elektromos meghajtású kukásautót is beüzemel majd az új cég, az eleve elektromosnak kért utcaporszívó gépek mellett egy teljesen futurisztikus hatást keltő köztisztasági rendszere lesz a megyeszékhelynek.

Princz Csaba

 

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie