×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Ez a szatmárnémeti Restart

2020.06.04 - 17:46
Megosztás:
Ez a szatmárnémeti Restart
A március 15. és május 14. között fennálló szükségállapot idejére csak az ingatlanadó felét kell hogy fizessék a cégek, a teraszok mentesülnek a közterületfoglalási-illeték fizetésének terhe alól, és azok a cégek, amelyek a várostól bérelnek üzlethelyiséget, erre az időszakra nem kell hogy kifizessék a bérleti díjat.

Ezeket a könnyítéseket érvényesítené a Szatmárnémetiben működő cégek számára a városvezetés, hogy enyhítse a vírushelyzet okozta nehézségeket, ennél többet önkormányzatként nem is nagyon tud tenni. Ezt az elképzelést a városi tanács e havi ülésén a döntéshozóknak is meg kell szavazniuk, hogy érvénybe lépjen.

A két hónapra számolt, ötven százalékos ingatlanadó kedvezményért folyamodónak szükségük lesz bizonyítani, hogy direkt módon befolyásolta tevékenységüket a szükségállapot bevezetése, azaz katonai rendeletben lett felfüggesztve az aktivitásuk. Szükség lesz a gazdasági minisztérium által akkor kiadott szükségállapoti igazolásra is. A kedvezményre jogosultak lesznek azok a cégek is, amelyek saját tulajdonú ingatlanban aktiválnak, de érvényes lesz azokra az ingatlanokra is, amelyek céges tulajdonban vannak, de bérlő folytat ebben üzleti tevékenységet, amit fel kellett függeszteni míg tartott a szükségállapot.

Az igénylés folyamata a tanácsi határozattervezetben lesz leírva és bár ez még nincs elfogadva, a városvezetés egy határidőt már megszabott: a kedvezményt szeptember 15-ig kérvényezhetik majd a cégek.

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie