×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Elképesztő főtérötletek

2020.07.23 - 07:21
Megosztás:
Elképesztő főtérötletek
Fűtött sétányokra, a régi főtér miniatűr mására, zászlókkal megerősített Lucaciu-szoborra, lifttel megjárható templomtoronyból való magaslati rátekintésre és üveggel borított Divatházra lenne szükség.

Egyre-másra érkeztek a javaslatok a szatmárnémeti városházára a régi főtér felújításának hírére, ez alkalommal a merészebbnek tűnő javaslatok közül válogattunk.

Az egyik javaslat arról szól, hogy a park közepén most meglévő szintkülönbséget nem kellene eltüntetni, mert ez egyfajta dinamizmust ad a térnek, és az emiatt megtartott lépcsőkből művészeti alkotásokat készíthetnének helyi művészek egy ötletbörze megszervezése után.

Kár lenne a fákat kivágni, sőt, nemes, értékes fajtákkal kellene gyarapítani a parkot, a lombok alatt is fűnek kellene nőnie. Ha nincs komoly árnyéktűrő fűféle, akkor gondoskodni kellene mesterséges fényről és csepegtetős öntözéses rendszerről.

Szükség lenne még egy közvécére a parkban, egy eldugottabb helyen, de a Dacia szálló előtt valahol.

Kötelezni kellene a Divatház tulajdonosát, hogy borítsa be füstüveggel az épületet, ezzel is hozzájárulva a megújuló régi főtér és környékének esztétikai összképéhez.

A főrét sétányai kapjanak padlófűtésszerű melegítési rendszert, mert így nem kellene telente havat takarítani, mégsem lenne csúszásveszély.

Egyszerre lenne szükség városnéző kisvonatra, amelyiknek az útvonala a két hidat és a Szamos-piacot is érintené, és lovas hintókra, amelyekből meg lehetne csodálni a régi központ épületeit.

A főtéri szállodákhoz érkező turistabuszok számára egy téren kívüli helyen létrehozott állomás kellene, amelyik számára a székesegyház mögötti egykori nyári színház területe lenne a legmegfelelőbb.

A hollywoodi vörös szőnyeg mintájára egy prémium anyagból készült, két méter széles szőnyeget kellene kísérletképpen a korzón leteríteni, mert nem mindenki szeret kövön járni.

A leendő szökőkút kapjon fényeket is, és legyen néhány fecskendő, amelyik 5–6 méter magasra lövell, és legyen egy üvegfalú szökőkútmedence is, amelyikben mindenféle vízi élőlények úszkálnak.

Ha már a régi főtéren dolgoznak, a Divatház előtt csinálhatnának egy, a lépcsők mellett lifttel is ellátott alagutas átkelőt a gyalogosoknak, mert a mostani, felszíni átkelőn sok a baleset.

Nem kellene elszalasztani az alkalmat, és most, míg még nincs befejezve a székesegyház felújítása, két liftet is kellene bele építeni, ami felvisz az épület tornyaiba, hogy onnan lehessen megcsodálni a főteret és a várost. Ha ez nem lenne megoldható, akkor ott van erre a célra az Aurora szálló épülete.

Ahol most a virágárusok vannak, a mellett a hely mellett el lehetne készíteni 30–40 négyzetméteren a régi főtéren belül a régi főtér miniatűr mását, ahol egyméteres Dacia szálló és kétméteres Aurora szálló között lehetne sétálni.

A Vasile Lucaciu-szobor kapjon éjszakai megvilágítást, a hátánál legyen két, párméteres zászlórúd a trikolórral, amelyek szintén meg lennének éjszaka világítva.

Egy óriástévé formájában létre kellene hozni egyfajta szívét a városnak — ennek a legjobb helye valahol ott lenne, ahol az új és a régi főtér találkozik, tehát a Coposu sétány elején —, ezen közérdekű információk, kisfilmek, turisztikai tájékoztatók lennének láthatók, de a kijelző reklámbevételt is termelhetne a városnak.

Princz Csaba

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie