×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Elhunyt a Rzeszów várossal való testvérvárosi kapcsolat kezdeményezője

2020.07.08 - 14:29
Megosztás:
Elhunyt a Rzeszów várossal  való testvérvárosi  kapcsolat kezdeményezője
Hétfőn este, 69 éves korában otthonában elhunyt Zdzisław Myrda, a Rzeszów városi V Liceum Ogólnokształcące testnevelő tanára, aki 2005-ben megalapozta a lengyelországi település és Szatmárnémeti testvérvárosi kapcsolatát — értesítette lapunkat dr. Gheorghe Popdan, a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium testnevelő tanára.

A két tanintézmény között már 2003-tól él a testvéri kapcsolat, többek között rzeszówi, illetve szatmárnémeti sportesemények alkalmával látogatták egymást az iskolák diákjai. 2005-ben Zdzisław Myrdát a helyi önkormányzat delegációja is elkísérte Szatmárnémetibe, és dr. Gheorghe Popdan közvetítése révén elkezdődtek a tárgyalások az akkori polgármesterrel, Ilyés Gyulával a testvérvárosi megállapodás lehetőségéről, amit 2007 decemberében alá is írtak Rzeszówban. Zdzisław Myrda sportolóként az 1970-es években élvonalbeli kosárlabdázó volt, 1980-ban pedig a férfiválogatottal a 7. helyen zárt Moszkvában az olimpiai játékokon. 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie