×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Élethű kaland a múzeumban

2021.06.29 - 08:00
Megosztás:
Élethű kaland a múzeumban
Fotó: Facebook/historyescaperoom
Izgalmas projekt van folyamatban a Szatmár Megyei Múzeumban: szabadulószobát készítenek, az elsőt, amely hazai múzeumban kap helyet. A játékban egy kommunista párttitkár irodájából kell majd kiszabadulni, egy sor logikai és asszociációs feladat megoldásával

A szabadulószoba vagy szabaduló játék (angolul: escape room) egy játék, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok megoldásával kell kijutniuk egy szobából vagy szobarendszerből. A világszerte egyre népszerűbb szabadulószobák olyanok, mint egy élő társasjáték, de nem a szerencsére alapoznak, hanem teljes mértékben a logikára és asszociációs készségre helyezik a hangsúlyt.

A Szatmár Megyei Múzeumban éppen egy ilyen szabadulószoba van készülőben, ráadásul ez lesz az első, amelyet romániai múzeumban alakítanak ki.

Mint megtudtuk, a múzeumi szabadulószoba a kommunista diktatúra idejébe repíti vissza a játékosokat, ugyanis a játék lényege, hogy kiszabaduljanak Uglár József párttitkár irodájából, mielőtt a Szekuritáté kezei közé kerülnének. Az izgalmas, interaktív feladatokkal tűzdelt kalandos történet 1977-ben, Szatmárnémetiben játszódik. A Szatmár Megyei Múzeum épülete ekkor a Román Kommunista Párt Szatmár megyei bizottságának székhelye volt. Egy időutazás révén a megyei párttitkár, Uglár József üres irodájában állhatnak a játékosok, aki az udvaron található pártkantinban ebédel, ami általában egy órát tart. A cél az, hogy minél több kompromittáló dokumentumot, információt gyűjtsenek a játékosok, amely a párt féltett titkaira derít fényt. „Azonban egy dologgal nem számoltatok, az iroda ajtaja rátok zárult, és nagyjából egy órán belül ki kell jutnotok. Ekkorra tér vissza a párttitkár, aki ebéd után meg szokta hívni egy kis import kávéra a kék szemű szekus fiúkat. Biztosan nem akarjátok, hogy a kezükre kerüljetek” — írja a múzeum a szabadulószoba bemutatásában. A szabadulószoba kialakítása folyamatban van, július 15-e után foglalhatnak majd időpontot a kalandvágyók, akik szívesen próbára tennék képességeiket, ügyességüket szokatlan helyzetben.

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

Kijutottunk a szabadulószobából
Premier előtti élményre hívott a Szatmár Megyei Múzeum, Uglár József párttitkár idejébe vitt vissza az időszoba: párttitkokat megszerezve kellett kijutnunk egy óra alatt a dolgozószobájából.
Ma van a Múzeumok Éjszakája. Járjuk körbe a múzeumokat!
Szatmár megyében több, a megyei múzeum vonzáskörébe tartozó helyszínen várják a történelem, művészetek, etnográfia, tudományok, természet iránt érdeklődő nagyközönséget a szó szerint éjszakába nyúló ismertető és szórakoztató programokkal.
Bepillantás a közösségek kollektív elméjébe
A Kényszerű fényűzés. Társadalmi helyzet és prosperitás a mozgásban lévő közösségekben című kiállítás bepillantást enged azon közösségek kollektív elméjébe, amelyek egy látszólag megmagyarázhatatlannak tűnő luxust mutatnak fel.
Cookie