×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kijutottunk a szabadulószobából

2021.07.08 - 12:00
Megosztás:
Kijutottunk a szabadulószobából
A szerző felvétele
Premier előtti élményre hívott a Szatmár Megyei Múzeum, Uglár József párttitkár idejébe vitt vissza az időszoba: párttitkokat megszerezve kellett kijutnunk egy óra alatt a dolgozószobájából.

„Kis csapat, nagy mosoly!” felállásban vágtunk neki a szabadulásnak, mert a szervezők 4–6 fős csapatok részvételét javasolják, de esetünkben egy triónak kellett egymásra támaszkodnia, feladványokat megoldania és az idő lejárta előtt kijutnia a hetvenes évek kommunista pártirodai stílusában berendezett egyedi szabadulószobából. A helyszín, a történet és a berendezés mind-mind egyedi, nincs másik ilyen az országban; Szatmárnémetiben, a Vasile Lucaciu utcai megyei múzeum alagsorában rendezték be a History Escape Room szabadulós történetének helyszínét, a berendezési tárgyak mind-mind korabeliek, a sztorit szatmárnémetiek találták ki, a játéklogikát erre szakosodott szakemberek és pszichológusok. Az élményt fokozza, hogy a megyei múzeum a hetvenes években tényleg pártépület volt, és abban valóban volt irodája Uglár József szatmári kommunista párttitkárnak, és már a szoba előtere is olyan kommunista-szocialista hangulatot áraszt, mint amilyet sokan átélhettek az idősebbek közül, akik belevágnak a szabadulási akcióba.

Siess, még visszaér!

A helyzet, ami elé a résztvevők vannak állítva, egyszerű és filmszerű, de egyben kicsit életszerű is: míg Uglár ebédszüneten van a szomszédos épületben lévő pártkantinban (ez szintén valós elem), mindenféle, az irodájában fellelhető kódokat meg kell szerezni, feladványokat meg kell fejteni, összefüggéseket megtalálni. Lakatokat, ajtókat kell kinyitni, titkokat kell megszerezni, és mielőtt egy óra múlva szekus fegyveresekkel Uglár visszaérne, el kell hagyni a szobát. A tesztidőszak statisztikái szerint ezt végrehajtani a csapatok kicsivel több mint felének sikerül.

Nincs jó segítség

Hogy a csapatokra mi vár bent a szobában, arról nem jó beszélni, mert bármilyen részlet ismerete elronthatja a játékélményt, taktikáról lehetne és jó is lenne beszélni, de a játékmenetet ismerve nincs minden csapat számára egyformán alkalmazható, minden egység számára hasznos taktika. A játékmester a szabadulási folyamat elkezdése előtt minden csapatnak elmondja, hogy fontos a ráutaló magatartás, a proaktív viselkedés, a munkamegosztás és a csapattagok közötti kommunikáció. A magányos farkasokból álló csapatok nem jutnak ki. Kell még analitikus képesség, meg kell tudni találni az összefüggéseket, kell tudni emlékezni rá, hogy ki milyen nyomra bukkant korábban a játékfolyamban, és természetesen figyelni kell végig. A játék — összetettsége ellenére — nem fárasztó, nem kell hozzá semmilyen szintű történelemismeret, semmilyen felszerelés, semmilyen különleges szellemi vagy fizikai képesség, és a kommunizmust sem kellett megélniük a játékosoknak ahhoz, hogy élvezetes legyen, a hangulatát is átérezzék, és a végén meglegyen a sikerélmény, amikor nyílik az ajtó.

Jelentkezés: július 15-től

Az utolsó simításokat végzik ezekben a napokban a szobát és a szolgáltatást üzemeltetők, a tucatnyi tesztcsapat — mint amilyen a szerkesztőségünké is volt — reakciója nyomán finomhangolják az egészet azért, hogy a feladatok megoldhatók legyenek, teljes legyen az élmény, de a kijutás se legyen túlontúl könnyű. A sajátos hangulatú játékra a facebook.com/historyescaperoom weboldalon lehet jelentkezni, itt a határidőnapló július 15-én nulla órától lesz aktív, ebben lehet majd időpontot egyeztetni a szabaduláshoz. Fejenként harminc lejbe kerül az egyórás tartalmas élmény, a 18 éven aluliak számára ugyanez 15 lej. Tizennyolc éven aluliak felnőtt (szülő, tanár) kíséretében kezdhetnek bele a műveletbe, tizenkét éven aluliak számára nem javasolják a részvételt, de a szülő dönt.

Princz Csaba


 

Betekintést nyerhetünk a  restaurátorok munkájába
A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílt meg tegnap a múzeum Regionális Restaurálási Laboratóriumának kiállítása.
A jövő múzeuma élményalapú kell hogy legyen
A múzeumnak élményalapúnak kell lennie, és múzeumpedagógiai szolgáltatást kell nyújtania — vallja Váradi Enikő lakberendező és műemlékvédelmi szakmérnök, aki a felújítás alatt álló Szatmár Megyei Múzeum belső berendezését hasonló szempontok szerint végzi.
Vakáció a múzeumban
Tárlatvezetéssel, interaktív játékokkal és tevékenységekkel, festő- és alkotóműhelyekkel várja az érdeklődőket a „Vakáció a múzeumban” akció.
Cookie