×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Egyedi élményt nyújt a Gaia: Lights in the Street installáció - FRISSÍTVE!

2021.05.01 - 17:54
Megosztás:
Egyedi élményt nyújt a Gaia: Lights in the Street installáció - FRISSÍTVE!
Az elmúlt éjszakai vihar és a mára is várható erős széllökések miatt, a látogatók biztonságáért ideiglenesen leszerelték a Gaia installációt. Május 3-ától, kedvező időjárási viszonyok esetén ismét felszerelik és újra örvendhetünk a kiállításnak — tájékoztatnak a szervezők. Hétfőn visszahelyezték a látványos fényinstallációt a Coposu-sétányra, így ismét meg lehet csodálni az egyedülálló alkotást.

A világ szó szerint a szatmáriak lába előtt hever. Tíz napon át, Gaia nemcsak fényével, de érzelmekkel is megvilágítja a Corneliu Coposu sétányon áthaladók útját.

Péntek késő délután, kora este sok szamári izgatottan várta, hogy a megyeközpontbeli Coposu sétányon megjelenjen a köztéri fényszobor, a Gaia: Lights in the Street installáció, mely koncepció megálmodója Luke Jerram.

A várakozás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és mindenki ámulattal nézte a látványelemet, mely Földünket szimbolizálja, és bizonyára sokan elgondolkodtak azon, milyen apró porszemek vagyunk ezen a földön. Természetesen a fotók, szelfik sem maradhattak el, melyek sötétedés után váltak igazán egyediekké. Aki teheti ne hagyja ki ezt az élményt, látogasson el április 30. és május 9. között a szatmárnémeti Coposu sétányra, hajnali 5 és este 10 óra között, hogy részese legyen ennek a varázsnak.

A Lights in the Street programban látható Gaia névadója az őselemek egyikeként testesítette meg a Földet, ő volt a Földanya. Luke Jerram brit művész fényinstallációja hatalmas felbontású, nagyon jó minőségű NASA-fotók alapján készített hű mása a Földnek. A látványelem átmérője 7 méter, felületének 1 centimétere a Föld bolygó 18 kilométerével méretarányos. Három dimenziós alkotásával a művész nemcsak elkápráztatni akar, hanem tanítani is, ráébreszteni minket arra, hogy otthonunk, a Föld bolygó egészen különleges. Űrhajósok szemszögéből látható látványt ígért szatmáriaknak küldött videoüzenetében a bristoli művész, elmondása szerint ahogy a Coposun látható lesz, úgy látják az űrhajósok is a Földet a messzi távolba vezető útjuk során. Az installációnak belső megvilágítása van, ami miatt nagyon látványos és valósághű tud lenni, invitált mindenkit az eseményre videoüzenetében Luke Jerram.

A szervezők kérik az érdeklődőket, hogy Gaia megtekintése során is figyeljenek a járványügyi előírások betartására, viseljenek maszkot és tartsák be az ajánlott távolságot.

A kiállítás a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ szervezésében, a ZES Zollner Electronic támogatásával valósul meg. Az utazó kiállítás autós partnere a Mercedes-Benz by ATP Motors.

 

Rómába is indulnak vasmadarak Szatmárról
Egy újabb, nagyon régóta igényelt és várt menetrend szerinti repülőjáratot indít Szatmárnémetiből a Wizz Air légitársaság — az örök városba, Rómába.
Visszafogott ünnepség Szatmárnémetiben
Többféle megnevezése is van május 9-nek, s ha kronológiai sorrendben nézzük, akkor elsőként a győzelem, valamint a béke napját említhetjük, hiszen 1945. május 9-én, éjfél után néhány perccel írták alá a hitleri Németország hadserege, a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, s ezzel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború.
Jelenség lett Szatmárnémetiben a csótányinvázió
A tavasz nemcsak az ember számára kellemes élményeket tartogat, hanem kellemetleneket is, a kártevők és élősködők is előjönnek ilyenkor, Szatmárnémetiben sajnos egyre több lakást árasztanak el a csótányok.
Cookie