×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Égett szag a bőrgyár felől — panaszkodnak a lakók

2020.06.12 - 15:24
Megosztás:
Égett szag a bőrgyár felől — panaszkodnak a lakók
Egyértelműen bőrégetésből származó bűzt éreznek a szatmárnémeti Lăcrămiaorei, a Toamnei és a Ştefan Octavian Iosif utcában lakók, és egyértelműen a bőrgyár egyik kéményéből száll a büdös füst.

A meglehetősen kellemetlen szag hetek óta terjeng (egyesek a tél folyamán is érezték), és több hatóságot is értesítettek már emiatt, például — levegőszennyezésről lévén szó — a környezetvédelmi őrséget is. Ettől a hatóságtól a lapunkat felkereső egyik panaszos kedves, de tartózkodó reakciót kapott, a szabályok értelmében harminc napon belül lesz válasz a bejelentésre.

A Lăcrămioarei utcai bőrfeldolgozó mára már bezárt, nem üzemel, de míg működött, a Picoma Rt. üzemeltette. Ennek egyik tulajdonosát, Berende Dorelt hívtuk fel, hogy megkérdezzük, nem az üzem felszámolását követően visszamaradt bőrhulladékot égetik-e a takarítást végző emberek a gyár kazánjában. Berende határozottan elutasította, hogy a gyár területén bármit is égetnének, szerda este kilenc óra tájban maga is járt a gyár területén azt ellenőrizni, hogy nem gyulladt-e ki valami. Akkor és ott maga is érezte a rossz szagot, de ez nem a cég telkéről származott, még a transzformátort is megnézte, hogy nem parázslik-e a vezeték, nem gyulladt-e ki esetleg valamelyik műanyag alkatrész. Berende emlékszik, hogy amikor felszámolták az egységet, adtak a szomszédoknak a fel nem használható bőrhulladékból; nem kizárt, hogy ők égetik az adományt. Megkérdeztük, hogy a lakossági bejelentések nyomán kereste-e valaki a környezetvédelmi őrségtől vagy valamelyik más egészségvédelmi, közrendi hatóságtól, de a vállalkozó azt mondta, senki nem hívta a környéken terjengő bűz miatt. Illetve a maga védelmében azt is hozzátette: attól, hogy a bőrgyár felől terjeng a füst, még nem biztos, hogy az a bőrgyár területéről száll fel, miközben az egyik panaszos egyértelműen a bőrgyár területén álló kéményt azonosított be az egyik utca felől, mint az égettbőr-szagot terjesztő füst forrását.

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie