×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Égett szag a bőrgyár felől — panaszkodnak a lakók

2020.06.12 - 15:24
Megosztás:
Égett szag a bőrgyár felől — panaszkodnak a lakók
Egyértelműen bőrégetésből származó bűzt éreznek a szatmárnémeti Lăcrămiaorei, a Toamnei és a Ştefan Octavian Iosif utcában lakók, és egyértelműen a bőrgyár egyik kéményéből száll a büdös füst.

A meglehetősen kellemetlen szag hetek óta terjeng (egyesek a tél folyamán is érezték), és több hatóságot is értesítettek már emiatt, például — levegőszennyezésről lévén szó — a környezetvédelmi őrséget is. Ettől a hatóságtól a lapunkat felkereső egyik panaszos kedves, de tartózkodó reakciót kapott, a szabályok értelmében harminc napon belül lesz válasz a bejelentésre.

A Lăcrămioarei utcai bőrfeldolgozó mára már bezárt, nem üzemel, de míg működött, a Picoma Rt. üzemeltette. Ennek egyik tulajdonosát, Berende Dorelt hívtuk fel, hogy megkérdezzük, nem az üzem felszámolását követően visszamaradt bőrhulladékot égetik-e a takarítást végző emberek a gyár kazánjában. Berende határozottan elutasította, hogy a gyár területén bármit is égetnének, szerda este kilenc óra tájban maga is járt a gyár területén azt ellenőrizni, hogy nem gyulladt-e ki valami. Akkor és ott maga is érezte a rossz szagot, de ez nem a cég telkéről származott, még a transzformátort is megnézte, hogy nem parázslik-e a vezeték, nem gyulladt-e ki esetleg valamelyik műanyag alkatrész. Berende emlékszik, hogy amikor felszámolták az egységet, adtak a szomszédoknak a fel nem használható bőrhulladékból; nem kizárt, hogy ők égetik az adományt. Megkérdeztük, hogy a lakossági bejelentések nyomán kereste-e valaki a környezetvédelmi őrségtől vagy valamelyik más egészségvédelmi, közrendi hatóságtól, de a vállalkozó azt mondta, senki nem hívta a környéken terjengő bűz miatt. Illetve a maga védelmében azt is hozzátette: attól, hogy a bőrgyár felől terjeng a füst, még nem biztos, hogy az a bőrgyár területéről száll fel, miközben az egyik panaszos egyértelműen a bőrgyár területén álló kéményt azonosított be az egyik utca felől, mint az égettbőr-szagot terjesztő füst forrását.

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie