×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Eb: ezt mindenki követni fogja

2021.06.08 - 19:33
Megosztás:
Eb: ezt mindenki követni fogja
Szatmár megyei sportembereket kérdeztük róla, hogy követik-e a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot, mit várnak a magyar fociválogatottól, és ki a titkos favoritjuk?

A labdarúgó Európa-bajnokság is egyike azoknak a világeseményeknek, amely olyan nézőket is a televízió képernyője elé vonz, akik amúgy nem akkora focirajongók, vagy csak akkor néznek meccset, ha minőségi játékot nyújtanak az érintett csapatok. 
Ez érvényes olyan sportemberekre is, akik más sportágban érvényesültek az elmúlt évek során, hiszen a megkérdezettek többsége mondta lapunknak azt, hogy ritkán ül tévé elé, megnézni egy-egy mérkőzést.
A Dakar-rali legendás motorosa, Gyenes Emánuel például azok egyike, akiket a show vonz oda, hogy Európa-bajnoki meccseket nézzen. „Emlékszem, hogy öt évvel ezelőtt, Szatmárnémeti központjában mekkora show volt a románok vagy a magyarok meccse. Akkor szívesen kimentem én is, jó volt, hogy annyian összegyűltek és együtt szurkoltak, stadion-hangulat volt a központban. Lehet, hogy most is leülök majd odahaza megnézni egy-egy találkozót, de elismerem, nem vagyok egy nagy drukker. Nagy téttel bíró meccseket meg szoktam nézni. Azt is tudom, hogy idén több országban rendezik az Eb-t, Budapesten és Bukarestben is lesznek meccset. Nekem kicsit hiányoznak a románok a tornáról, az ő meccseiket követtem volna” – ismerte el Mani, aki az elmúlt hétvégén Budapesten volt – hiszen a szomszéd településen, Nagytarcsán rendeztek enduro-versenyt –, és kicsit belekóstolhatott az Eb-készülődés hangulatába. „Ki volt plakátolva az egész város az Eb-meccsekel, és hirdették a helyeket, ahol óriásképernyőn ki lesznek vetítve a találkozók is. Ott biztos nagy lesz a hangulat a mérkőzések idején” – tette hozzá a motoros versenyző.
A magyaroknak drukkol Csiszár Ferenc, a Szatmárnémeti VSK párbajtőrvívó érdemes edzője, viszont elismeri, hogy egy a csoportban a címvédő portugálokkal, a világbajnok franciákkal, illetve a németekkel, a tisztes helytállás lehet az elvárás tőlük. „Követem a meccseket, hiszen szeretem a minőségi futballt. Én kicsi koromban nagy Victoria-drukker voltam, de őszintén, azóta nem nagyon jártam ki meccsekre. De a jó focit az ember megnézi. Szorítok a magyaroknak, de őszintén, ebből a csoportból óriási meglepetés lenne a továbbjutás. Azt pedig meg sem merem jósolni, hogy ki lehet majd a végső befutó, mert nagyon apró dolgok dönthetik el a győztest. Aki nyer, az megérdemli” – mondta lapunknak Csiszár. 
Ezzel szemben Kibédi Adalbert, a Szatmárnémeti Atletik SK kézilabda-edzője úgy véli, hogy a magyaroknak van esélyük arra, hogy meglepetést okozzanak az Eb-n. „Szerintem a magyarok okozhatnak meglepetést, nekik nincs mit veszíteni. Jó csapatuk van, öt évvel ezelőtt is behúztak egy jó szereplést, és azóta is jó játékot mutatnak. Amúgy én szeretem az angol focit, jó lenne, ha ők nyernék idén az Eb-t, de nem biztos, hogy jó lóra teszek” – vélekedett a szakvezető, aki bízik abban, hogy minél több meccset meg tud majd nézni a tornáról.
Az időhiánnyal küzd Mircea Dohan testnevelőtanár, Szatmár megye szaktanfelügyelője. „Szeretem a minőségi focit, viszont idén nem nagyon volt időm ezeket nézni. Én annak örülök, hogy egyáltalán megrendezhető az Eb, és ami még fontosabb, hogy megteremtették a lehetőséget arra, hogy nézők is bemehessenek a meccsekre. Száraz volt a foci szurkolók nélkül” – mondta a fiatal pedagógus, aki a családi hagyományt vitte tovább, és az édesapja nyomdokaira lépve kézilabda edzői igazolványt szerzett. Viszont a foci neki a is kedvencek között van, és örül a magyar válogatott jó eredményeinek is. „A csoportban nem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, de az utóbbi évek eredményei adhatnak némi reményt. És ami sokat számít, hogy odahaza, telt ház előtt játszhatnak, ami egy óriási erőt adhat a fiúknak” – mondta. Amikor a titkos favoritjáról kérdeztük, Mircea Dohan azt válaszolta: „Ha nézzük a Bajnokok Ligája eredményét, akkor azt látjuk, hogy az angolok feljöttek, és szerintem az első négyben ott lesznek. De mindig lesz egy csapat, amely meglepetést akar és fog okozni.”
Nagy focirajongó Terely Mihály, a Szatmárnémeti SK és az Unio SK cselgáncsedzője is. „1964 óta Fradi-drukker vagyok. A magyar válogatott teljesítményét is mindig követem, ez most sem lesz másként. Most viszont halálcsoportban vannak, hiszen nagy focinemzetek válogatottjaival játszik a magyar együttes. 
Viszont sváb vér is csörgedezik bennem, és talán ez az oka annak, hogy általában a németeknek szoktam szurkolni. Amikor rosszul megy nekik, akkor befuthatnak, és megnyernek egy tornát. Ez a sportág is olyan, mint az egyéni sport: nincs lejátszva semmi.”
Mint ismeretes, az Európa-bajnokság pénteken kezdődik 22 órakor Rómában a Törökország – Olaszország mérkőzéssel. Az olasz főváros mellett Bakuban, Koppenhágában, Szentpéterváron, Amszterdámban, Bukarestben, Londonban, Glasgowban, Sevillában, Budapesten és Münchenben rendeznek meccseket.

Pesek Attila

Becsületbeli pont: bravúrdöntetlen Londonban
Biztossá vált, hogy Magyarország semmilyen formán nem juthat ki a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra, bár a kedd esti, Anglia elleni 1–1-es döntetlen jól mutat majd a statisztikákban. A csoportban a harmadik hely viszont még elérhető.
„Tartalékosan” az angolok ellen
Willi Orbán visszautazott Lipcsébe, Kleinheisler László és Dibusz Dénes is sérülten hagyták el a keretet.
Megdolgoztatta a németeket a román válogatott
Németország jó ideig vesztésre állt Románia ellen, de végül fölényét gólokra váltva 2–1-re legyőzte vendégét a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének pénteki játéknapján, és megerősítette helyét a J-csoport élén.
Cookie